FORUMUL INSPECTORATULUI ŞCOLAR JUDEŢEAN HUNEDOARA

Forumul permite utilizatorilor să-şi expună ideile, opiniile şi documentele într-un mod organizat. Scopul forumului este să faciliteze comunicarea.
Aprilie 27th, 2024, 1:55 pm


Cine este conectat

Cine este conectat Avem 46 utilizatori conectati recent :: 0 inregistrati, 0 ascunsi si 46 vizitatori (Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi in ultimele 240 minute)
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 5383 in data Ianuarie 17th, 2023, 8:05 pm

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 46 vizitatori

UTC + 1 ora [ DST ]




Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Titlul mesajului: Legea pentru eliminarea dosarului cu sina
MesajScris: Iulie 13th, 2023, 8:14 am 
Neconectati
Membru

Inscris: Iunie 23rd, 2015, 10:21 am
Mesaje: 1696
Localitate: Deva
Legea pentru eliminarea dosarului cu sina

Legea pentru eliminarea dosarului cu sina a intrat in vigoare din 4 iulie 2023. Prin urmare, functionarii de la ghisee nu mai au voie sa va solicite copii dupa acte oficiale, dosar cu sina ori produse de papetarie. Functionarii care nu se conformeaza pot fi reclamati pe platforma romaniafaradosar.ro.

Romaniafaradosar.ro a fost creata de initiatorii Legii 9/2023 astfel incat orice cetatean care traieste in Romania sa poata sesiza institutia prefectului in cazul in care institutiile publice le solicita copii sau dosarul cu sina.


"4 iulie 2023 este ziua in care trimitem in istorie un simbol puternic al birocratiei excesive care caracterizeaza serviciile publice din Romania. Puternic ancorat in realitatile noastre cotidiene, devenit aproape obiect de patrimoniu national, dosarul cu sina nu va disparea prea usor fara un efort comun, perseverenta si determinare. Romania fara Dosar este o campanie prin care transformam o lege buna intr-un model de bune practici la nivel national. Si nu putem face acest lucru decat impreuna", transmit initiatorii proiectului.

Ministrul Afacerilor Interne, Catalin Predoiu, a declarat ca MAI va monitoriza modul in care actul normativ se aplica.

"Legea nr. 9/2023 (...) prevede un numar de masuri concrete si obligatii clar definite pentru institutiile statului cu scopul de a se apropia de cetatean, de a simplifica procedurile birocratice, de a face pasi spre digitalizarea serviciului public administrativ. (...) Legea a intrat in vigoare pe 4 iulie. Institutiile au la dispozitie 30 de zile pentru a se organiza in acest sens si pot sa va anunt ca, in calitate de ministru al Afacerilor Interne, voi transmite o scrisoare circulara catre toti prefectii pentru a lua masurile, in limitele competentelor legale, de a invita si de a observa modul in care institutiile publice, autoritatile statului aplica aceasta lege. Ea contine drepturi clar definite pentru cetatean si nu este in logica MAI ca aceste drepturi sa fie ignorate. Vom monitoriza, supraveghea modul in care se aplica aceasta lege si tema va fi, daca este necesar, adusa in atentia Guvernului", a informat, recent, Catalin Predoiu.

Principalele prevederi din Legea nr.9/2023:
• Institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, sunt obligate sa accepte copia in format electronic dupa cartea de identitate, transmisa prin e-mail, asigurand conditiile prevazute de reglementarile legale privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal.
• Toate institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, au obligatia sa publice o adresa de e-mail pentru primirea in format electronic a copiei dupa cartea de identitate, pe punctul de contact unic electronic si pe pagina proprie de internet.
• Fiecare institutie publica, organ de specialitate al administratiei publice centrale sau locale, precum si persoana juridica de drept privat care, potrivit legii, a obtinut statut de utilitate publica sau este autorizata sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, sunt obligate sa elimine cerinta de depunere a copiilor legalizate dupa documente la furnizarea serviciilor publice, inlocuindu-le cu certificarea conformitatii cu originalul de catre functionarul competent.
• In cazul in care persoana se prezinta cu copia legalizata dupa document, in scopul furnizarii serviciului public, institutia publica, organul de specialitate al administratiei publice centrale sau locale ori persoana juridica de drept privat care, potrivit legii, a obtinut statut de utilitate publica sau este autorizata sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, este obligata/obligat sa o accepte.
• Se interzice institutiilor publice, organelor de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, sa solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, in vederea solutionarii cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de catre alte institutii publice, organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoane juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica.
• Institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, solicita entitatilor care au emis documentele prevazute la alin. (1), in format electronic, copii sau extrase ale acestora, in baza consimtamantului expres al beneficiarului serviciului public, prevederile art. 2 alin. (2) si ale art. 4 aplicandu-se in mod corespunzator.
• Institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, in vederea solutionarii cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu sina, precum si niciun alt articol sau obiect de birotica sau papetarie.
• Institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, nu pot percepe taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor sau obiectelor prevazute in lege.

Sursa: https://e-juridic.manager.ro/articole/n ... &uid=98924 si https://romaniafaradosar.ro/

_________________
Cu stimă,

Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro;
Tel.: 0733996837


Sus
 Profil Trimite mesaj privat E-mail  
 
Afisati mesajele precedente incepand cu:  Sortate dupa  
Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 

UTC + 1 ora [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 46 vizitatori


Nu poti crea un noi topice in acest forum
Nu poti raspunde topicelor de pe aceast forum
Nu poti modifica mesajele tale din acest forum
Nu poti sterge mesajele tale din acest forum
Nu poti aduce atasamente pe acest forum

Cauta dupa:
Sari la:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Varianta in limba romana © 2007 roadiro Grup