FORUMUL INSPECTORATULUI ŞCOLAR JUDEŢEAN HUNEDOARA

Forumul permite utilizatorilor să-şi expună ideile, opiniile şi documentele într-un mod organizat. Scopul forumului este să faciliteze comunicarea.
Aprilie 27th, 2024, 10:35 am


Cine este conectat

Cine este conectat Avem 38 utilizatori conectati recent :: 0 inregistrati, 0 ascunsi si 38 vizitatori (Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi in ultimele 240 minute)
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 5383 in data Ianuarie 17th, 2023, 8:05 pm

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 38 vizitatori

UTC + 1 ora [ DST ]




Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Titlul mesajului: Ghidul prevenirii faptelor de hărțuire morală și sexuală
MesajScris: Octobrie 21st, 2023, 7:27 pm 
Neconectati
Membru

Inscris: Iunie 23rd, 2015, 10:21 am
Mesaje: 1696
Localitate: Deva
Ghidul prevenirii faptelor de hărțuire morală și sexuală la locul de muncă a fost publicat în Monitorul Oficial

Ghidul privind hărțuirea pe criteriul de sex și hărțuirea morală la locul de muncă a fost adoptat joia trecută de Guvern, după ce acesta fusese pus în dezbatere anul trecut, iar marți a fost în sfârșit oficializat. Noua metodologie trebuie folosită de către instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, civile și militare, dar și de către companiile private pentru a-și elabora propriile ghiduri și politici antihărțuire, în funcție de domeniul de activitate și prevederile legale în vigoare.
HG nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă a apărut marți în Monitorul Oficial, după ce inițiativa, cu aproximativ același conținut, a apărut acum aproape un an în dezbatere la Ministerul Familiei.
Metodologia e destinată atât angajatorilor din mediul public, cât și celor din mediul privat, pentru a facilita aplicarea legislației în domeniul prevenirii și combaterii hărțuirii pe criteriul de sex și hărțuirii morale la locul de muncă. Astfel, metodologia este un instrument de lucru pentru experții/tehnicienii în egalitate de șanse și pentru angajații cu atribuții în domeniul egalității la locul de muncă.
Documentul publicat marți și aplicabil la acest moment listează principiile ce trebuie respectate de cei care intervin în situații de hărțuire, precum și măsurile pe care angajatorii trebuie să le ia: întocmirea unei proceduri interne de recrutare și selectare a noilor angajați, a unei politici privind promovarea, ocuparea funcțiilor de decizie, formarea continuă și dezvoltarea carierei, organizarea muncii, precum și asigurarea tratamentului egal în ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă.
Metodologia face referire la diversele stadii de evoluție a unei situații de hărțuire și indică faptul că angajatorii ar trebui să fie receptivi încă de la apariția unor conflicte interpersonale între angajați.
Plângerile se pot depune scris, verbal sau electronic, urmând ca la înregistrarea acestora să se încheie procese-verbale. Metodologia statuează care sunt etapele de urmat de către victimă, precum și obligațiile angajatorilor în materia regulamentului intern și a punerii în aplicare a acestei metodologii, a informării angajaților cu privire la acestea și a organizării de cursuri anuale de conștientizare a fenomenului.
Dincolo de a trasa niște reguli, HG-ul cuprinde un model de ghid pentru prevenirea și combaterea hărțuirii.
Prevenirea hărțuirii morale la locul de muncă este obligatorie încă din vara lui 2020, iar lipsa unei proceduri împotriva hărțuirii morale sau a discriminării la locul de muncă le poate aduce angajatorilor o amendă ce poate ajunge la 200.000 de lei.
La începutul acestui an, într-un raport dedicat, Avocatul Poporului făcea câteva propuneri legislative și administrative în domeniul hărțuirii la locul de muncă, constatând că legislația existentă la nivel național, așa cum arată în momentul de față, mai mult încurcă decât să ajute.
Printre multele aspecte constatate, prezentate de redacția noastră aici, Avocatul Poporului arăta fix către lipsa unei proceduri reglementate de sesizare a unei fapte de hărțuire la locul de muncă, dar considera și că e nevoie de clarificarea termenilor care sunt reluați în mai multe acte normative în vigoare.

Simona Voiculescu Redactor-șef, avocatnet.ro
...în Resurse umane, 18 Octombrie 2023
Timp de citire: 2 min.


Fisiere atasate:
HOTĂRÂRE nr. 970 din 12 octombrie 2023.pdf [170.59 KB]
Descarcat de 96 ori

_________________
Cu stimă,

Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro;
Tel.: 0733996837
Sus
 Profil Trimite mesaj privat E-mail  
 
Afisati mesajele precedente incepand cu:  Sortate dupa  
Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 

UTC + 1 ora [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 38 vizitatori


Nu poti crea un noi topice in acest forum
Nu poti raspunde topicelor de pe aceast forum
Nu poti modifica mesajele tale din acest forum
Nu poti sterge mesajele tale din acest forum
Nu poti aduce atasamente pe acest forum

Cauta dupa:
Sari la:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Varianta in limba romana © 2007 roadiro Grup