FORUMUL INSPECTORATULUI ŞCOLAR JUDEŢEAN HUNEDOARA

Forumul permite utilizatorilor să-şi expună ideile, opiniile şi documentele într-un mod organizat. Scopul forumului este să faciliteze comunicarea.
Martie 29th, 2024, 12:57 am


Cine este conectat

Cine este conectat Avem 75 utilizatori conectati recent :: 0 inregistrati, 0 ascunsi si 75 vizitatori (Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi in ultimele 240 minute)
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 5383 in data Ianuarie 17th, 2023, 8:05 pm

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 75 vizitatori

UTC + 1 ora [ DST ]




Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Titlul mesajului: Monitorizarea video a angajaților in pauze
MesajScris: Noiembrie 26th, 2022, 10:43 am 
Neconectati
Membru

Inscris: Iunie 23rd, 2015, 10:21 am
Mesaje: 1684
Localitate: Deva
Monitorizarea video a angajaților in pauze

Atunci cand angajatorul intentioneaza sa monitorizeze video spatiile comune de la locul de munca, temeiul legal al monitorizarii video trebuie sa fie art. 5 din Legea nr. 190/2018.

Acest text permite monitorizarea video si indica si temeiul legal din GDPR, si anume realizarea intereselor legitime urmarite de angajator, adica art. 6 alin. lit. f) GDPR.

Intrucat este intruziva, adica este de natura sa afecteze drepturile salariatilor in calitatea lor de persoane vizate, monitorizarea video trebuie sa respecte unele exigente speciale.

Potrivit art. 5 din Legea nr. 190/2018, monitorizarea video a salariatilor este permisa numai daca:
a) interesele legitime urmarite de angajator sunt temeinic justificate si prevaleaza asupra intereselor sau drepturilor si libertatilor persoanelor vizate;
b) angajatorul a realizat informarea prealabila obligatorie, completa si in mod explicit a angajatilor;
c) angajatorul a consultat sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii angajatilor inainte de introducerea sistemelor de monitorizare;
d) alte forme si modalitati mai putin intruzive pentru atingerea scopului urmarit de angajator nu si-au dovedit anterior eficienta;
e) durata de stocare a datelor cu caracter personal este proportionala cu scopul prelucrarii, dar nu mai mare de 30 de zile, cu exceptia situatiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate.

Pentru respectarea lit. b), c) s e) este limpede ce trebuie sa faca angajatorul, insa lit. a) si d) necesita cateva precizari.

Cu privire la imprejurarea daca interesele legitime urmarite de angajator sunt temeinic justificate si prevaleaza asupra intereselor sau drepturilor si libertatilor persoanelor vizate, este limpede ca angajatorul are interesul ca salariatii sa-si desfasoare activitatea in conditii de continuitate, cu cat mai putine intreruperi.

Angajatorul trebuie sa evalueze totusi daca nu cumva interesele persoanelor vizate nu prevaleaza asupra interesului angajatorului ca activitatea de munca sa fie desfasurata in mod cursiv.

Probabil ca, interesele angajatorului prevaleaza, in aceasta situatie, insa ar fi potrivit ca, inainte de implementarea supravegherii video sa se realizeze DPIA, adica o evaluare de impact, pentru a cerceta indeaproape situatia si a justifica temeinic masura de implementare a supravegherii video.

Cu privire la imprejurarea daca alte forme si modalitati mai putin intruzive pentru atingerea scopului urmarit de angajator nu si-au dovedit anterior eficienta, trebuie precizat ca angajatorul are datoria sa incerce sa-si atinga scopul utilizand alte metode.

Ar putea fi utila introducerea in regulamentul intern a unor prevederi stricte referitoare la pauze (de cafea/tigara), inclusiv cele referitoare la sanctiunile disciplinare aplicabile, ar putea fi de natura sa produca efectele scontate, prin conformare voluntara a salariatilor.

Daca o asemenea reglementare interna nu produce efecte, probabil ca pasul urmator ar putea sa fie realizarea de controale inopinate ale conducerii pentru depistarea elementelor de comportament inadecvat din partea salariatilor.

Daca nici asemenea verificari nu produc efect, sau sunt prea costisitoare, sau sunt dificil de realizat din cauza distantei dintre structura de control a societatii si spatiile vizate, atunci monitorizarea video poate fi o solutie rezonabila, care respecta exigentele art. 5 lit. d) din Legea nr. 190/2018.

Sursa: Angajati acuzati ca exagereaza cu pauzele de fumat si cafea. Este justificata monitorizarea video inclusiv in pauze? (manager.ro)

http://www.e-juridic.manager.ro/articol ... uid=249137

_________________
Cu stimă,

Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro;
Tel.: 0733996837


Sus
 Profil Trimite mesaj privat E-mail  
 
Afisati mesajele precedente incepand cu:  Sortate dupa  
Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 

UTC + 1 ora [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 75 vizitatori


Nu poti crea un noi topice in acest forum
Nu poti raspunde topicelor de pe aceast forum
Nu poti modifica mesajele tale din acest forum
Nu poti sterge mesajele tale din acest forum
Nu poti aduce atasamente pe acest forum

Cauta dupa:
Sari la:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Varianta in limba romana © 2007 roadiro Grup