FORUMUL INSPECTORATULUI ŞCOLAR JUDEŢEAN HUNEDOARA

Forumul permite utilizatorilor să-şi expună ideile, opiniile şi documentele într-un mod organizat. Scopul forumului este să faciliteze comunicarea.
Iunie 16th, 2024, 4:22 pm


Cine este conectat

Cine este conectat Avem 90 utilizatori conectati recent :: 0 inregistrati, 0 ascunsi si 90 vizitatori (Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi in ultimele 240 minute)
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 5383 in data Ianuarie 17th, 2023, 8:05 pm

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 90 vizitatori

UTC + 1 ora [ DST ]




Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Titlul mesajului: Zilele libere pentru urgențe familiale
MesajScris: Octobrie 29th, 2022, 5:43 pm 
Neconectati
Membru

Inscris: Iunie 23rd, 2015, 10:21 am
Mesaje: 1717
Localitate: Deva
Zilele libere pentru urgențe familiale pot fi cerute deja de salariați
Ce trebuie știut despre plata și recuperarea lor

Cele zece zile pe an pentru urgențele familiale pe care le pot cere salariații, conform modificărilor aduse recent Codului muncii, pot fi solicitate și acordate deja, în condițiile în care prevederile care le reglementează au intrat în vigoare din 22 octombrie. În acest context, prezentăm cele mai importante informații pe care angajatorii trebuie să le cunoască despre cum se plătesc și se recuperează aceste zile libere.

Noutatea a fost introdusă de Legea 283 la articolul 152^2 în Codul muncii și oferă posibilitatea salariatului de a absenta de la locul de muncă, în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului. Aceste zile ce pot fi luate în limita a zece zile pe an trebuie anunțate angajatorului înainte de lipsa efectivă și trebuie recuperate.

1. De când se pot acorda zilele de absențe pentru urgențele familiale? Aceste zile pentru urgențe pot fi acordate încă de când legea care le-a introdus a intrat în vigoare, respectiv 22 octombrie. Asta înseamnă că de-acum salariații pot cere aceste zile.

"Din momentul intrării în vigoare a noilor reglementări, acest drept poate fi exercitat, însă ar fi de preferat ca salariații să fie informați, chiar dacă nu ar putea invoca necunoașterea legii. Oricum, angajatorul nu ar putea, prin reguli interne, nici să limiteze exercitarea acestui drept, nici să nu-l acorde și nici să concedieze salariatul care și l-a exercitat sau să-l pună într-o situație mai puțin favorabilă ori să-l sancționeze din această cauză", a explicat Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.

2. Absențele pentru urgențele familiale vor fi plătite sau nu? Deși Legea 283 nu este foarte explicită în această privință, iar plata și recuperarea acestor zile ar putea duce la diferite interpretări ale prevederilor actuale ale Codului muncii, felul în care se plătesc aceste zile, în ziua lipsei sau la recuperare, ar trebui să se stabilească între angajator și salariat.

"În lipsa unei precizări exprese privind plata, dacă se plătește când a absentat sau când recuperează, părțile stabilesc acest aspect, iar cea mai simplă variantă ar fi recuperarea în cursul aceleiași luni, dacă este posibil, caz în care salariatul va primi salariul integral și această problemă ar fi eliminată", mai spune Dan Năstase.

3. Absențele pentru urgențele familiale se trec în Revisal? Zilele de absență pentru urgențele familiale nu sunt nici zile de odihnă și nici de zile de concediu fără plată. Deși salariatul va absenta, potrivit noilor prevederi ale Codului, perioada petrecută astfel va fi considerată perioadă prestată, deoarece se va recupera.

Din cauza faptului că aceste zile de absență nu reprezintă o veritabilă suspendare a contractului de muncă, cel puțin în acest moment absența pe baza articolului 152^2 nu poate fi înregistrată în Revisal. Consilierul juridic subliniază că dacă leguitorul ar fi avut în vedere o suspendare a contractului, atunci ar fi precizat expres acest aspect.

Astfel, cel puțin în prezent, dacă salariatul va absența pe motive de urgență familială va fi trecut ca absent motivat.

4. Cum ar trebui ca salariatul să anunțe lipsa? "Ar fi de preferat o comunicare în formă scrisă, iar în momentul actual există instrumente care facilitează acest transfer de informații și permit stocarea lor, cum ar fi mijloacele de comunicare electronică, prin poștă electronică, mesaje instant sau chiar vechiul SMS, și indicat ar fi ca fiecare parte să-și conserve propria probă, chiar dacă plecăm, cu prioritate, de la principiul bunei-credințe", susține consilierul juridic.

5. Cum se va face recuperarea acestor zile? Răspunsul general îl regăsim în legea care a introdus noutatea: "angajatorul și salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență". Recuperarea acestor zile, dacă se va face în afara timpului normal de lucru, nu va fi considerată muncă suplimentară și deci nu va fi recompensată pe regimul orelor suplimentare de muncă.

"Este, în realitate, situația muncii suplimentare compensate prin timp liber aplicată în sens invers sau poate fi chiar interpretată similar celei prevăzute de art. 122 alin. (3), cu precizarea că nu angajatorul are inițiativa și nu este prevăzut un termen pentru recuperare, ci depinde modul de recuperare stabilit de comun acord", explică Dan Năstase.

Desigur există și ipoteza în care angajatorul susține că perioada respectivă nu ar putea fi recuperată, din cauza unui program fix al activității firmei, de exemplu. În acest caz, există două posibilități, după cum explică consilierul, (1) salariatul absentează și nu este plătit, urmând să fie plătit atunci când vor recupera zilele de lipsă sau (2) salariatul a absentat, este plătit, dar se constată că perioada nu a fost recuperată, exclusiv din culpa salariatului, situație în care angajatorul se poate folosi de prevederile art. 256 alin (1) din Codul muncii, respectiv obligația angajatului de a returna sumele primite necuvenit de la angajator.

Atenție, însă, această posibilitate există doar dacă recuperarea nu s-a putut realiza exclusiv din cauza salariatului. Dacă angajatorul susține că recuperarea nu poate fi efectuată, deși la nivelul firmei sau unității există posibilitatea prestării de ore suplimentare, se poate considera că acesta acționează cu rea-credință.

6. Zilele de absență pentru urgențele familiale pot deveni zile fără plată sau de odihnă? În situația în care nu se pot recupera, "ar fi forțată, dincolo de limita legală, transformarea zilelor nerecuperate în concediu fără plată sau compensarea cu zile de concediu de odihnă, acestea fiind situații diferite, prevăzute distinct de lege, aspect confirmat de dispozițiile art. 145 alin (4)", subliniază Dan Năstase.
Citește mai mult despre absente pentru urgente familiale, salariati, angajatori, Legea 283/2022

Specialiști citați în acest articol

Dan Năstase
Consilier juridic specializat în relații de muncă

Consilier juridic inca din 2003, specializat in relatii de munca, drept comercial, infiintarea, autorizarea si fuctionarea personelor juridice, securitate si sanatate in munca, contabilitate financiar-fiscala, drept administrativ, migratia fortei de munca.
Principalele surse de informare folosite
• Codul muncii
• Legea 283/2022
în Relații de muncă & Asigurări sociale, 24 Octombrie 2022
Timp de citire: 4 min.

Lucia Tozaru, Redactor, http://www.avocatnet.ro Zilele libere pentru urgențe familiale pot fi cerute deja de salariați. Ce trebuie știut despre plata și recuperarea lor (avocatnet.ro)

_________________
Cu stimă,

Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro;
Tel.: 0733996837


Sus
 Profil Trimite mesaj privat E-mail  
 
Afisati mesajele precedente incepand cu:  Sortate dupa  
Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 

UTC + 1 ora [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 90 vizitatori


Nu poti crea un noi topice in acest forum
Nu poti raspunde topicelor de pe aceast forum
Nu poti modifica mesajele tale din acest forum
Nu poti sterge mesajele tale din acest forum
Nu poti aduce atasamente pe acest forum

Cauta dupa:
Sari la:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Varianta in limba romana © 2007 roadiro Grup