FORUMUL INSPECTORATULUI ŞCOLAR JUDEŢEAN HUNEDOARA

Forumul permite utilizatorilor să-şi expună ideile, opiniile şi documentele într-un mod organizat. Scopul forumului este să faciliteze comunicarea.
Mai 20th, 2024, 1:25 am


Cine este conectat

Cine este conectat Avem 97 utilizatori conectati recent :: 0 inregistrati, 0 ascunsi si 97 vizitatori (Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi in ultimele 240 minute)
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 5383 in data Ianuarie 17th, 2023, 8:05 pm

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 97 vizitatori

UTC + 1 ora [ DST ]




Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Titlul mesajului: Sanctiuni CIM nelegal
MesajScris: Ianuarie 16th, 2023, 7:39 pm 
Neconectati
Membru

Inscris: Iunie 23rd, 2015, 10:21 am
Mesaje: 1706
Localitate: Deva
Sanctiuni pentru lipsa reglementarii duratei timpului de munca si repartizarii acestuia in CIM

Conform Ordinului 2171/2022 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca, la lit. G vom avea:
(G) Durata timpului de munca si repartizarea acestuia
1. O norma intreaga, durata normala a timpului de munca fiind de ........ ore/zi si/sau ....... ore/saptamana.
a) Repartizarea programului de munca se face: in zilele de ......................, intre orele ................... sau ................... (inegal/schimburi/flexibil/individualizat etc.), dupa cum urmeaza: ....................
b) Programul normal de munca se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
2. O fractiune de norma de ......... ore/zi, ......... ore/saptamana, .......... ore/luna.
a) Repartizarea programului normal de munca se face: in zilele de ..............., intre orele ...................., sau ................... (inegal/schimburi/flexibil/individualizat etc.), dupa cum urmeaza: ....................
b) Programul de munca se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
c) Nu se vor efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora.

In situatia de la punctul 1 al lit. G) din contractul individual de munca angajatorul are obligata sa prevada repartizarea programului de lucru in cazul in care timpul de lucru este inegal/ flexibil/individualizat sau se desfasoara in schimburi. De asemenea, pentru motificarea timpului de lucru astfel stabilit la incheierea contractului individual de munca, acesta se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
Nerepartizarea programului de munca duce la incalcarea dispozitiilor legale.
Conform art. 25 din Legea 108/1999 a organizarii inspectiei muncii, inspectorii de munca sunt competenti sa constate si sa sanctioneze toate faptele care, potrivit legii, constituie contraventii si pentru care se prevede ca agentul constatator face parte din personalul Ministerului muncii, al directiilor de munca si al inspectoratelor teritoriale de munca.
Cu privire la lipsa repartizarii programului de munca, Codul muncii, nu a reglementat o contraventie distincta.
Dar in lipsa reglementarii repartizarii programului de munca nu rezulta cum lucreaza salariatul si atunci sunt incalcate dispozitiile legale pentru care inspectorul de munca poate aplica masuri obligarii angajatorului sa prevada acest aspect in contrat.
Neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlataa masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Cu privire la punctul 2, conform art. 105 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

Asadar, in cazul contractului contractului cu timp partial angajatorul are obligatia sa inregistreze durata muncii si repartizarea programului de lucru avand in vedere ca salariatul nu poate presta ore suplimentare. Lipsa inregistrarii duratei muncii si repartizarii programului de lucru transforma contractul cu timp partial in contract cu norma intreaga.

Totodata, la art. 260 alin. (1) lit. e^3) din Codul muncii, constituie contraventie primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.

_________________
Cu stimă,

Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro;
Tel.: 0733996837


Sus
 Profil Trimite mesaj privat E-mail  
 
Afisati mesajele precedente incepand cu:  Sortate dupa  
Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 

UTC + 1 ora [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 97 vizitatori


Nu poti crea un noi topice in acest forum
Nu poti raspunde topicelor de pe aceast forum
Nu poti modifica mesajele tale din acest forum
Nu poti sterge mesajele tale din acest forum
Nu poti aduce atasamente pe acest forum

Cauta dupa:
Sari la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Varianta in limba romana © 2007 roadiro Grup