FORUMUL INSPECTORATULUI ŞCOLAR JUDEŢEAN HUNEDOARA

Forumul permite utilizatorilor să-şi expună ideile, opiniile şi documentele într-un mod organizat. Scopul forumului este să faciliteze comunicarea.
Aprilie 27th, 2024, 10:37 pm


Cine este conectat

Cine este conectat Avem 265 utilizatori conectati recent :: 0 inregistrati, 0 ascunsi si 265 vizitatori (Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi in ultimele 240 minute)
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 5383 in data Ianuarie 17th, 2023, 8:05 pm

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 265 vizitatori

UTC + 1 ora [ DST ]




Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Titlul mesajului: Continuarea activității până la 70 de ani
MesajScris: Februarie 28th, 2024, 3:09 pm 
Neconectati
Membru

Inscris: Iunie 23rd, 2015, 10:21 am
Mesaje: 1696
Localitate: Deva
Continuarea activității până la 70 de ani, lămurită într-o variantă modificată a proiectului de norme pentru aplicarea noii legi a pensiilor


Într-o variantă modificată a proiectului de norme pentru punerea în aplicare a noii legi a pensiilor, inițiatorii au încercat să formuleze textul privind continuarea activității până la 70 de ani astfel încât să se clarifice că e vorba de același raport de muncă sau de serviciu.

Pe 16 februarie, Ministerul Muncii a pus în dezbatere proiectul de hotărâre de Guvern care va contribui la punerea în aplicare a noii legi a pensiilor. Într-o scurtă analiză a variantei de text puse în dezbatere, arătam atunci că proiectul nu prevede chestiuni lămuritoare pe subiectul continuării activității dincolo de vârsta de pensionare, până la 70 de ani, la același angajator / aceiași angajatori.

De la 1 ianuarie, de când a intrat în vigoare art. 46 (2) din noua lege a pensiilor, s-au creat discuții aprinse în ceea ce privește efectele sale, o parte din piața muncii considerând sau înțelegând că noua lege interzice cumulul pensiei cu salariul.

Astfel, art. 19 din proiectul de norme pus în dezbatere pe 16 februarie sună cam așa: „Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pentru limită de vârstă respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute în anexa nr. 5 la lege, începând cu data intrării în vigoare a legii (1 ianuarie, în acest caz specific - n.red.), pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activității, până la împlinirea vârstei de 70 ani, în condițiile prevăzute de art. 46 alin. (2) din lege”.

Textul citat, care se vrea o punere în aplicare a art. 46 (2) nu e suficient de lămuritor pentru a curma discuțiile din practică. Desigur, discuțiile pe proiectul pus în dezbatere merg dincolo de acest art. 19 din norme și se concentrează pe nenumărate alte probleme din acest proiect.

Ca răspuns la unele dintre criticile formulate, ministerul a dat asigurări că proiectul din 16 februarie este, totuși, doar în dezbatere și că reprezintă, practic, o formă în lucru, ce va cunoaște modificări conform opiniilor transmise de factorii interesați.

Astfel, ca urmare a discuțiilor cu partenerii de dialog social, proiectul a fost modificat, iar art. 19 din norme este acum ceva mai lămuritor - redacția noastră a consultat noua formă a textului, dar nu știm la acest moment cu certitudine dacă ea va fi cea care va ajunge pe masa Executivului sau o alta:

ART. 19

Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pentru limită de vârstă, respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute în anexa nr. 5 la lege, începând cu data intrării în vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activității în baza aceluiași contract individual de muncă/raport de serviciu, până la împlinirea vârstei de 70 ani, în condițiile prevăzute de art. 46 alin. (2) din lege.

Prevederile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplică în următoarele cazuri:
a. persoanelor care au îndeplinit condițiile de vârstă standard de pensionare și stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv, anterior datei de 1 ianuarie 2024;

b. persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 01 ianuarie 2024;

c. persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea vârstei standard de pensionare, conform legii;

d. persoanelor care ulterior înscrierii la pensie pentru limită de vârstă, la vârsta standard de pensionare, continuă activitatea în baza unui alt contract individual de muncă/raport de serviciu.


Practic, textul lasă acum clar faptul că la momentul când angajatul ar putea să se pensioneze pentru limită de vârstă (A) fie decide, cu acordul angajatorului, să continue munca în baza aceluiași contract / raport de serviciu și nu se pensionează încă, (B) fie decide să se pensioneze, caz în care mai poate lucra, poate chiar la același angajator, dar încheind un nou contract de muncă.

Cât despre întrebarea legată de ce se întâmplă după 70 de ani, înțelegerea legiuitorului pare să fie destul de clară: contractul de muncă sau raportul de serviciu va înceta de drept la această vârstă, nemaicontând că ambele părți vor să continue colaborarea. Practic, dreptul de a munci există și dincolo de 70 de ani, dar în niciun caz nu mai poate continua contractul sau raportul existent anterior - dar nimeni nu exclude încheierea unui nou contract, realizându-se astfel cumulul pensiei cu un salariu la privat.

Dreptul la muncă nu este limitat pentru cei care ajung la vârsta de pensionare, dar ne amintim că pensionarea înseamnă încetarea de drept a unui contract ori raport de serviciu - iar acest aspect nu e o noutate adusă de noua lege a pensiilor. Angajatul care se pensionează mai poate munci, dar asta înseamnă să încheie un nou contract. Pentru cei care lucrează la stat însă, unde ocuparea unei funcții publice nu se face la fel ca în mediul privat, perspectiva de a mai lucra în același loc și pe același post nu mai e însă posibilă. Angajatorul privat are libertatea să reangajeze un pensionar pe postul pe care acesta îl ocupa înainte de a se pensiona, însă în cazul celor care lucrează în sistemul public situația nu e similară.

Simona Voiculescu
Redactor-șef, http://www.avocatnet.ro

_________________
Cu stimă,

Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro;
Tel.: 0733996837


Sus
 Profil Trimite mesaj privat E-mail  
 
Afisati mesajele precedente incepand cu:  Sortate dupa  
Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 

UTC + 1 ora [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 265 vizitatori


Nu poti crea un noi topice in acest forum
Nu poti raspunde topicelor de pe aceast forum
Nu poti modifica mesajele tale din acest forum
Nu poti sterge mesajele tale din acest forum
Nu poti aduce atasamente pe acest forum

Cauta dupa:
Sari la:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Varianta in limba romana © 2007 roadiro Grup