FORUMUL INSPECTORATULUI ŞCOLAR JUDEŢEAN HUNEDOARA

Forumul permite utilizatorilor să-şi expună ideile, opiniile şi documentele într-un mod organizat. Scopul forumului este să faciliteze comunicarea.
Aprilie 27th, 2024, 6:46 pm


Cine este conectat

Cine este conectat Avem 289 utilizatori conectati recent :: 0 inregistrati, 0 ascunsi si 289 vizitatori (Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi in ultimele 240 minute)
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 5383 in data Ianuarie 17th, 2023, 8:05 pm

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 289 vizitatori

UTC + 1 ora [ DST ]




Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Titlul mesajului: Campanie de prevenire a consumului de droguri
MesajScris: Martie 10th, 2024, 2:14 pm 
Conectat
Membru

Inscris: Iunie 23rd, 2015, 10:21 am
Mesaje: 1696
Localitate: Deva
Ref.: Campanie de prevenire a consumului de droguri în săptămâna 1-5 aprilie 2024

Unitățile școlare trebuie să desfășoare o activitate de prevenire a consumului de droguri în săptămâna 1-5 aprilie 2024, să desemneze o persoană responsabilă cu implementarea activităților de prevenire a consumului de droguri/ale substanțe cu efect psihoactiv și să raporteze activitățile în perioada 15-19 aprilie, conform unei adrese transmise de Ministerul Educației.
Precizări:
„Ca urmare a aprobării de către Consiliul Suprem de Apărare al Țării a Planului comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri/ alte substanțe cu efect psihoactiv-risc major la adresa siguranței individuale și naționale, Ministerul Educației are sarcina de a implementa activități de prevenire în anul școlar 2023-2024 în toate unitățile de învățământ preuniversitar, la nivel gimnazial și liceal”, conform adresei.
Astfel, Ministerul solicită școlilor:
• „să desemneze o persoană responsabilă cu implementarea activităților de prevenire a consumului de droguri/alte substanțe cu efect psihoactiv,
• să planifice, în luna martie 2024, întâlniri între responsabilii din şcoli/licee, reprezentanții centrului de consiliere, prevenire și evaluare antidrog din județ/Municipiul Bucureşti şi organizații neguvernamentale cu activitate în domeniu, pentru prezentarea principalelor tendințe în consumul în rândul elevilor, în funcție de fiecare zonă, și pentru transmiterea materialelor preventive elaborate de Agenția Națională Antidrog și parteneri;
• să planifice, în săptămâna 1-5 aprilie 2024, o activitate de prevenire la cel puțin o clasa cu nivel gimnazial și/sau liceal. Aceste activități pot fi susținute cu ajutorul partenerilor guvernamentali sau neguvernamentali sau pot fi implementate de fiecare diriginte, la o ora de dirigenție, folosind materialele de prevenire disponibile”.
În perioada 15-19 aprilie, școlile vor transmite date succinte despre activitățile derulate:
• „persoana responsabilă cu activitățile de prevenire,
• clasa/clasele la care s-a derulat activitatea,
• numărul elevilor implicați,
• numărul de cadre didactice implicate,
• tipul activităților,
• parteneri (dacă au existat)”.
Școlile vor primi, în timp util, un formular în vederea colectării informațiilor, conform adresei.
„De asemenea, având în vedere că principalele cauze ale consumului de substanțe au la baza abilități de viață sănătoasă insuficient dezvoltate la elevi, activitățile de prevenire pot avea și această dimensiune.
Ele pot lua orice forma, de la prezentari, proiecte, întâlniri cu specialiști, ore derulate pe baza scenariilor dezvoltate de Asociația Preventis sau în cadrul proiectelor Agenției Naționale Antidrog, discuții libere cu elevii, teste de cunoștințe și/sau abilități, dezbateri”, se precizează în adresă.
Informații de context despre prevenirea consumului de droguri în școli
Planul de acțiune privind prevenirea consumului de droguri din școli a fost una dintre măsurile decise în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), din 12 octombrie 2023-https://www.edupedu.ro/primele-masuri-decise-in-csat-privind-traficul-si-consumul-de-droguri-implementarea-planului-pentru-siguranta-scolara-eliminarea-lacunelor-legislative-extinderea-accesului-la-tratament-si-recuperar/.
Alte măsuri au vizat implementarea planului pentru siguranța școlară, eliminarea lacunelor legislative și extinderea accesului la tratament și recuperare.
Prevenirea consumului de droguri în școli este prevăzută si în Planul național comun de acțiune pentru siguranță școlară, inițiat de Ministerul Afacerilor Interne, semnat de 8 ministere (https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploa ... colara.pdf).
La articolul 16: „Elaborarea și derularea de proiecte/campanii de prevenire a consumului de droguri în mediul școlar preuniversitar și de informare-educare pentru promovarea unui stil de viață sănătos (fără consum de droguri, alcool și tutun).”
Responsabili: ANA, IPJ/DGPMB, DJÎP/DMBÎP, instituțiile prefectului, INSP/DSP, specialiști din cadrul Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog.
La articolul 17: „Introducerea, în cadrul orelor de curs obligatorii, a unor lecții de educație pentru sănătate, referitoare la un stil de viață sănătos (fără consum de droguri, alcool și tutun)”
Responsabili: ME, MS
DOCUMENT Adresă – prevenirea consumului de droguri 165-07-03-2024-adresa-minister-prevenirea-consumului-de-droguri Download (https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploa ... roguri.pdf)

Citește și:
Școlile și liceele, obligate să desfășoare o activitate de prevenire a consumului de droguri în perioada 1-5 aprilie 2024 și să desemneze o persoană responsabilă cu implementarea activităților cât mai curând - adresă a Ministerului Educației - Edupedu.ro
Primele măsuri decise în CSAT privind traficul și consumul de droguri: implementarea planului pentru siguranța școlară, eliminarea lacunelor legislative, extinderea accesului la tratament și recuperare / Grup de lucru pentru elaborarea unui plan de acțiune
Ce se întâmplă când un profesor are o suspiciune că un elev se droghează? Ligia Deca: Profesorul merge la conducerea școlii, care contactează familia, are loc o discuție, inclusiv cu consilierul școlar și se agreează măsuri
Campanii de informare pentru profesori pe toată perioada toamnei, ca să poată identifica un elev care a consumat droguri, anunțate de Ligia Deca
Câte 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri, anunță Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației
Semnele care indică faptul că un minor a început să consume droguri, prezentate de psihologul Viorel Roman: Dacă dependența se instalează, nu este o alegere a copilului

Sursa: Edupedu—http://www.Edupedu.ro

Vizitati: viewtopic.php?f=15&t=28517&hilit=+infodrog


Fisiere atasate:
Anti droguri.rar [7.23 MB]
Descarcat de 49 ori

_________________
Cu stimă,

Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro;
Tel.: 0733996837
Sus
 Profil Trimite mesaj privat E-mail  
 
Afisati mesajele precedente incepand cu:  Sortate dupa  
Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 

UTC + 1 ora [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 289 vizitatori


Nu poti crea un noi topice in acest forum
Nu poti raspunde topicelor de pe aceast forum
Nu poti modifica mesajele tale din acest forum
Nu poti sterge mesajele tale din acest forum
Nu poti aduce atasamente pe acest forum

Cauta dupa:
Sari la:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Varianta in limba romana © 2007 roadiro Grup