FORUMUL INSPECTORATULUI ŞCOLAR JUDEŢEAN HUNEDOARA

Forumul permite utilizatorilor să-şi expună ideile, opiniile şi documentele într-un mod organizat. Scopul forumului este să faciliteze comunicarea.
Aprilie 27th, 2024, 9:43 pm


Cine este conectat

Cine este conectat Avem 245 utilizatori conectati recent :: 0 inregistrati, 0 ascunsi si 245 vizitatori (Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi in ultimele 240 minute)
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 5383 in data Ianuarie 17th, 2023, 8:05 pm

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 245 vizitatori

UTC + 1 ora [ DST ]




Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Titlul mesajului: Despre Cercetarea disciplinara
MesajScris: Martie 13th, 2024, 10:35 am 
Neconectati
Membru

Inscris: Iunie 23rd, 2015, 10:21 am
Mesaje: 1696
Localitate: Deva
Cercetarea disciplinara: Ce fel de documente poate solicita salariatul pentru a-si fundamenta apararea

Un salariat aflat in plin proces de cercetare disciplinara are dreptul la aparare, prin urmare angajatorul ar trebui sa ii puna la dispozitie, la cerere, diferite documente care il pot ajuta la fundamentarea apararii sale.

Legislatia in vigoare nu prevede detalii suplimentare cu privire la modul in care salariatul poate obtine diferite probe, insa aceste documente ar trebui sa se circumscrie scopului anuntat.

Situatie concreta: Un angajat cu care suntem in desfasurarea unei cercetari disciplinare a solictat printr-o cerere sa ii punem la dispozitie foile de pontaj, de la angajare (09.2022) pana in prezent. Din punct de vedere legal suntem obligati sa i le punem la dispozitie pe intreaga perioada?

Raspunsul oferit de consilierul juridic pentru PortalCodulMuncii.ro
In Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raspunderea disciplinara este reglementata la art. 247-252.

La art. 251 alin. (4) se prevede ca in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere comisiei sau persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, insa legea nu prevede detalii suplimentare cu privire la modul in care salariatul poate obtine diferite probe.


In acest context, putem exprima doar o opinie, si anume aceea ca salariatul ar putea solicita de la angajator anumite documente care il pot ajuta sa isi formuleze apararile, dar aceste documente ar trebui sa se circumscrie acestui scop si, in consecinta, in mod normal, salariatul ar trebui sa precizeze in cererea formulata care este scopul solicitarii tuturor foilor de pontaj de la angajare pana in prezent.

Prin urmare, daca foile de pontaj mentionate au legatura directa cu fapta salariatului care face obiectul cercetarii disciplinare si ele constituie un element pe baza caruia salariatul isi poate fundamenta apararea, apreciem ca acestea ar trebui puse la dispozitia respecivului salariat.

Asa cum am precizat mai sus, aceste aspecte insa nu sunt reglementate prin Codul muncii, si astfel nu am putut identifica o obligatie legala clara din partea angajatorului de a pune la dispozitia salariatului fisele de pontaj din septembrie 2022 pana in prezent.

Explicatii oferite in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro.

Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Cercetare disciplinara. Motivele obiective inlatura posibilitatea sanctionarii.

Comunicarea la convocare trebuie primita de salariat

Convocarea pentru prezentarea in fata Comisiei de cercetare disciplinara (absente nemotivate) a fost primita de catre sotul convocatei.

Ce efect are acest lucru?

Poate fi interpretat ca si o primire din partea salaritei insesi a Convocarii in astfel incat, la data convocarii sa poata fi desfiintat contractul de munca?

Dupa cate Convocari inapoiate societatii pentru neprimire poate fi emisa Decizi de incetare a contractului de munca?

Raspuns: Potrivit art. 251 alin. (2) din Codul muncii , republicat, in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.


Alin. (3) din acelasi articol prevede ca neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Asadar, numai daca neprezentarea salariatului la convocare nu are un motiv obiectiv, angajatorul are dreptul sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare.

Cu alte cuvinte, lipsa de la locul de munca al salariatului poate avea motive obiective, situatie in care angajatorul nu are dreptul de a dispune sanctionarea. De exemplu, salariatul se poate afla in concediu medical sau arestat preventiv etc., astfel incat apreciem justificata (intemeiata pe un motiv obiectiv) neprezentarea salariatului la convocarea facuta de angajator pentru cercetarea disciplinara.

Pe cale de consecinta derularea procedurii de cercetare disciplinara prealabila nu poate continua daca a inceput, iar sanctionarea salariatului nu poate fi dispusa, in sens contrar instanta sesizata cu o astfel de masura impotriva salariatului anuland pentru motive de nelegalitate decizia.

Legea nu prevede ca pentru convocarea la cercetare disciplinara comunicarea convocarii poata fi facuta sotiei salariatului, de aceea o astfel de solutie nu are temei legal. Asadar, din punctul nostru de vedere primirea convocarii de catre sotia salariatului nu acopera procedura de convocare a salariatului. In situatia contestarii de catre salariat a deciziei de sanctionare (in ipoteza in care angajatorul emite o astfel de decizie) va fi analizata in concret de catre instanta de judecata in functie de imprejurarile cauzei inclusiv daca salariatul a fost convocat in mod legal la cercetare.

Daca instanta constata ca nu a fost indeplinita cerinta comunicarii legale a salariatul la cercetare va dispune anularea deciziei de sanctionare.

Legiuitorul nu a stabilit un astfel de drept in favoarea angajatorului ca la un anumit numar de convocari neprimite sa il poata sanctiona pe salariat. Astfel, apreciem ca nu este suficienta in cazul unei eventuale contestatii a salariatului impotriva masurii de sanctionare dovada neprimirii convocarii de catre salariat, ci a unui probatoriu mai amplu din care sa reiasa reaua-credinta (dovedita) a salariatulu de refuz al primirii convocarii.

Apreciem astfel ca este esential ca angajatorul sa poata face bunei sale credinte, care a incercat repetat, prin mai multe modalitati, sa convoace salariatul la cercetare, iar acesta din urma a actionat cu rea-credinta, refuzand de fiecare data nejustificat primirea convocarii.

Sursa: Cercetarea disciplinara: Ce fel de documente poate solicita salariatul pentru a-si fundamenta apararea (manager.ro) http://e-juridic.manager.ro/articole/ce ... uid=249137

_________________
Cu stimă,

Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro;
Tel.: 0733996837


Sus
 Profil Trimite mesaj privat E-mail  
 
Afisati mesajele precedente incepand cu:  Sortate dupa  
Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 

UTC + 1 ora [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 245 vizitatori


Nu poti crea un noi topice in acest forum
Nu poti raspunde topicelor de pe aceast forum
Nu poti modifica mesajele tale din acest forum
Nu poti sterge mesajele tale din acest forum
Nu poti aduce atasamente pe acest forum

Cauta dupa:
Sari la:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Varianta in limba romana © 2007 roadiro Grup