FORUMUL INSPECTORATULUI ŞCOLAR JUDEŢEAN HUNEDOARA

Forumul permite utilizatorilor să-şi expună ideile, opiniile şi documentele într-un mod organizat. Scopul forumului este să faciliteze comunicarea.
Iunie 16th, 2024, 4:40 pm


Cine este conectat

Cine este conectat Avem 56 utilizatori conectati recent :: 0 inregistrati, 0 ascunsi si 56 vizitatori (Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi in ultimele 240 minute)
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 5383 in data Ianuarie 17th, 2023, 8:05 pm

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 56 vizitatori

UTC + 1 ora [ DST ]




Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Titlul mesajului: ISTORICUL CREȘELOR DIN ROMÂNIA
MesajScris: Februarie 11th, 2015, 1:45 pm 
Neconectati
Membru

Inscris: Octobrie 29th, 2014, 11:52 am
Mesaje: 10
Localitate: Deva
În România, dezvoltarea creșelor a cunoscut mai multe etape, astfel:

Etapa I (1949-1970)

Cresa este institutia creată în România prin Decretul nr.343 din 1949 pentru organizarea si functionarea Fondului Plastic al Pictorilor si Sculptorilor din Republica Populara Română.

Prin acest act normativ s-a prevazut înființarea creselor în scopul asigurării conditiilor favorabile pentru desfasurarea muncii creatoare a artistilor plastici, în vederea asigurarii conditiilor necesare pentru suplinirea îndeplinirii obligaţiilor părinteşti privind cresterea, ingrijirea si educarea copiilor cu vârsta cuprinsa intre zero si trei ani.

Etapa a II-a (1970- 2001)

Cunoştinţele spectaculoase obţinute ca urmare a cercetărilor privind dezvoltarea copilului mic au adus în actualitate, şi în ţara noastră, cerinţa adecvării calităţii serviciilor la nevoile de dezvoltare ale copiilor.

Pe plan internaţional, o dată cu profesionalizarea femeii şi implicarea ei în viaţa socială, crearea serviciilor pentru îngrijirea copilului, în afara familiei, a luat o amploare deosebită.

În acest context, s-au organizat diferite tipuri de servicii pentru îngrijiri de zi, destinate dezvoltării şi educării copilului mic în afara familiei. Cererea de servicii a determinat o preocupare pentru specializarea personalului care îngrijeşte copilul în materie de educaţie timpurie.

Începând cu anii '70, pe plan internaţional, filosofia îngrijirilor copilului mic a cunoscut modificări importante, centrându-se pe conceptul de educaţie timpurie.

Creşa, ca serviciu destinat copiilor sub 3 ani, a luat amploare deosebită în ţara noastră în special in anii anii '70, apogeul fiind atins in anii '80 când s-au înregistrat în România 902 creşe unde 90.000 de copii erau îngrijiţi în aceste creşe.

In 1974 au fost elaborate reglementările referitoare la organizarea şi funcţionarea creşelor ca unităţi sanitare. Aceste reglementări poartă amprenta modelului de îngrijire în care sănătatea şi nutriţia constituiau pilonii cei mai importanţi ai dezvoltării copilului mic.

La noi în ţară, creşele au suferit modificări neînsemnate după 1974. Şi în prezent unele dintre ele funcţionează pe baza unor acte normative elaborate în urmă cu 30 de ani.

Etapa a III-a ( 2001-2007)

In România, în 2001 avut loc trecerea creşelor din sectorul sanitar în acela al administraţiei publice locale.

Etapa a IV-a (2007-2012)

Reapărând interesul pentru educație, în special pentru educația timpurie, acest domeniu a făcut obiectul unei legi speciale-Legea nr. 263 din 19 iulie 2007 privind înfiinţarea, organizarea si funcţionarea creşelor. La data intrării în vigoare a acestei legi se abrogau dispoziţiile referitoare la creşe din Hotărârea Guvernului nr. 360/1991 privind organizarea activitãţii creşelor şi grădiniţelor şi stabilirea contribuţiei părinţilor la întreţinerea copiilor din aceste unitãţi.

Mai târziu, în anul 2011, în Legea nr. 1 din 2011 a educaţiei naţionale se aloca creșelor o tratare specială, creșa având rol în educaţia antepreşcolară a copilului între 0-3 ani (Secţiunea a 2-a).

Potrivit art. 27 alin. (1) și (5) din Legea educației nationale nr. 1/2011, cu modificările si completările ulterioare, ,,educaţia antepreşcolară se organizează în creşe şi, după caz, în grădiniţe şi în centre de zi.

Aici intervine rolul educatorului puericultor (Cod C.O.R – 234203) care este persoana calificată a carei interventie se regaseste în sectorul serviciilor de crestere, îngrijire si educatie timpurie a copilului si de sustinere a părintilor în consolidarea abilitatilor parentale și care are rol în educarea copiilor de vârstă antepreşcolară în conformitate cu cerinţele idealului educaţional.

Etapa a V-a (2013-prezent)

La finele anului 2012 a apărut Hotărarea nr. 1252 din 12 decembrie 2012 privind aprobarea Metodologiei de organizare si functionare a creselor si a altor unitati de educatie timpurie anteprescolara care stabileste clar rolul si locul creselor: creşele fac parte atât din sistemul naţional de servicii sociale reglementat de Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, prin furnizarea de servicii de îngrijire şi supraveghere, cât şi din sistemul de învăţământ preuniversitar reglementat de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, prin furnizarea de servicii de educaţie timpurie antepreşcolară.

În martie 2013 a apărut Ordinul nr. 3412/557/2013 privind aprobarea Metodologiei de evaluare instituţională în vederea autorizării, acreditării şi evaluării periodice a furnizorilor de educaţie timpurie antepreşcolară, ordin care prevede că furnizorii de educaţie timpurie antepreşcolară care funcţionează legal în anul şcolar 2012 - 2013, conform legislaţiei în vigoare, se consideră acreditaţi şi se supun doar procedurilor de evaluare externă periodică, în urma cărora vor fi înscrişi în Registrul naţional al furnizorilor de educaţie timpurie antepreşcolară acreditaţi.

11.02.2015



D I R E C T O R

JR. ION NISTOR


Contact:
Director Jurist Ion Nistor
Telefon: 0751/121 169
E-mail: inistor@gmail.com

Adresa Creşa Deva:
Deva, Aleea Viitorului, nr. 5
Telefon/fax: 0254/230 250
E-mail: cresa.deva@gmail.com
Web: http://www.primariadeva.ro/cresa-deva

Galerie foto:
http://orasuldeva.ro/orasul/index.php/i ... a-din-deva
http://orasuldeva.ro/orasuldeva/cresagojdu.htm
https://www.facebook.com/home.php#!/pag ... 41?fref=ts
http://www.primariadeva.ro/cresa-deva/


Sus
 Profil Trimite mesaj privat E-mail  
 
Afisati mesajele precedente incepand cu:  Sortate dupa  
Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 

UTC + 1 ora [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatori pe aceasta sectiune: Nu sunt utilizatori inregistrati si 56 vizitatori


Nu poti crea un noi topice in acest forum
Nu poti raspunde topicelor de pe aceast forum
Nu poti modifica mesajele tale din acest forum
Nu poti sterge mesajele tale din acest forum
Nu poti aduce atasamente pe acest forum

Cauta dupa:
Sari la:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Varianta in limba romana © 2007 roadiro Grup