FORUMUL INSPECTORATULUI ŞCOLAR JUDEŢEAN HUNEDOARA

Forumul permite utilizatorilor să-şi expună ideile, opiniile şi documentele într-un mod organizat. Scopul forumului este să faciliteze comunicarea.
Aprilie 18th, 2024, 10:07 am


Cine este conectat

Cine este conectat Avem 69 utilizatori conectati recent :: 1 inregistrati, 0 ascunsi si 68 vizitatori (Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi in ultimele 240 minute)
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 5383 in data Ianuarie 17th, 2023, 8:05 pm

Utilizatori pe aceasta sectiune: scoalavetel si 68 vizitatori

UTC + 1 ora [ DST ]




Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Titlul mesajului: VARSTA SI CONDITIILE RAMANERII IN CRESA
MesajScris: Aprilie 7th, 2015, 11:40 am 
Neconectati
Membru

Inscris: Octobrie 29th, 2014, 11:52 am
Mesaje: 10
Localitate: Deva
CONDIŢIILE ÎN CARE UN COPIL CU VÂRSTA DE PESTE 3 ANI POATE SĂ FRECVENTEZE CREŞA

Dacă copilul antepreşcolar înscris în creşă împlineşte vârsta de 3 ani în timpul anului şcolar, acesta poate frecventa programul serviciului respectiv până la finalizarea anului şcolar, fără a depăşi vârsta de 4 ani.

Frecventarea creşei de către un copil cu vârsta de peste 3 ani trebuie să ţină cont de următoarele considerente:

1. Vârsta

Creşa este un serviciu de interes local, public sau privat, care are misiunea de a oferi, pe timpul zilei, servicii integrate de îngrijire, supraveghere şi educaţie timpurie copiilor de vârstă antepreşcolară (0-3 ani).

Potrivit Legii nr. 1 din 5 ianuarie 2011 educaţiei naţionale actualizată, sistemul naţional de învăţământ preuniversitar cuprinde şi nivelul educaţie timpurie (0-6 ani), format din nivelul antepreşcolar (0-3 ani) şi învăţământul preşcolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare.

Structura anului şcolar pentru serviciile de educaţie timpurie nivel antepreşcolar este aceeaşi cu cea stabilită pentru învăţământul preuniversitar (1 septembrie - 31 august).

Excepţie: În situaţia în care copilul antepreşcolar înscris în unul dintre serviciile de educaţie timpurie antepreşcolară împlineşte vârsta de 3 ani în timpul anului şcolar, acesta poate frecventa programul serviciului respectiv până la finalizarea anului şcolar, fără a depăşi vârsta de 4 ani.

2. Alocarea financiară a mesei şi a altor cheltuieli

Potrivit Hotărârii nr. 904 din 15 octombrie 2014 pentru stabilirea limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor prevăzute de art. 129 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, este stabilit nivelul minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile publice de asistenţă socială/creşe la un cuantum de 12 lei pe zi / copil.

Potrivit art.70 din Hotărârea nr.1252 din 12 decembrie 2012 privind aprobarea Metodologiei de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităti, părinţii/reprezentanţii legali ai căror copii beneficiază de servicii în cadrul creşelor sunt obligaţi la plata unei contribuţii lunare, contribuţie lunară stabilită în funcţie de numărul de copii din familie şi de venitul mediu lunar brut cumulat al părinţilor/reprezentanţilor legali calculat pe perioada de 6 luni anterioară înscrierii copilului, certificat prin adeverinţa prevăzută la art. 22 alin. (1) lit. d) din Hotărârea nr. 1252 din 2012.

Prevederile mai sus menţionate sunt specifice copilului anteprescolar.
Copilul preşcolar nu beneficiază de masă oferită gratuit.

3. Curriculumul

Educaţia antepreşcolară se realizează pe baza unui curriculum naţional, centrat pe dezvoltarea fizică, cognitivă, emoţională şi socială a copiilor, respectiv pe evaluarea, diagnosticarea şi remedierea timpurie a eventualelor deficienţe de dezvoltare.

Domeniile de dezvoltare ale copilului vizate în curriculumul specific vârstei antepreşcolare, precum dezvoltarea fizică, sănătatea, igiena personală, dezvoltarea socio-emoţională, dezvoltarea cognitivă, dezvoltarea limbajului şi a comunicării, dezvoltarea capacităţilor şi atitudinilor în învăţare, sunt esenţiale pentru realizarea unei educaţii particularizate, prin identificarea de către cadrul didactic atât a potenţialului copilului, cât şi a dificultăţilor/deficienţelor fiecărui copil în parte.

Copilul preşcolar beneficiază de o educaţie specifică vârstei, în baza altui curriculum.

4. Hrănirea

Conducerea creselor asigură o alimentatie colectiva adaptată vârstei si starii de sanatate, specificului activitatii si anotimpului, asigurându-se un aport caloric si nutritiv în conformitate cu recomandarile Ministerului Sanatatii, cuprinse în tabelele nr. 2 si nr. 3 din Ordinul nr. 1955 / 1995 pentru aprobarea Normelor de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor.

Copilul preşcolar beneficiază de o alimentaţie diferentiată, specifică vârstei, cu alte costuri.



DIRECTOR

ION NISTOR


Sus
 Profil Trimite mesaj privat E-mail  
 
Afisati mesajele precedente incepand cu:  Sortate dupa  
Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 

UTC + 1 ora [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatori pe aceasta sectiune: scoalavetel si 68 vizitatori


Nu poti crea un noi topice in acest forum
Nu poti raspunde topicelor de pe aceast forum
Nu poti modifica mesajele tale din acest forum
Nu poti sterge mesajele tale din acest forum
Nu poti aduce atasamente pe acest forum

Cauta dupa:
Sari la:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Varianta in limba romana © 2007 roadiro Grup