FORUMUL INSPECTORATULUI ŞCOLAR JUDEŢEAN HUNEDOARA

Forumul permite utilizatorilor să-şi expună ideile, opiniile şi documentele într-un mod organizat. Scopul forumului este să faciliteze comunicarea.
August 20th, 2018, 4:19 pm


Cine este conectat

Cine este conectat Avem 19 utilizatori conectati recent :: 1 inregistrati, 0 ascunsi si 18 vizitatori (Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi in ultimele 240 minute)
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1433 in data Martie 3rd, 2018, 10:26 pm

Utilizatori pe aceasta sectiune: Retezat Uricani si 18 vizitatori

UTC + 2 ore
Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Titlul mesajului: Modificari importante asupra relatiei angajator-salariat
MesajScris: Septembrie 7th, 2017, 2:44 pm 
Conectat
Membru
Avatar utilizator

Inscris: Iunie 23rd, 2015, 10:21 am
Mesaje: 322
Localitate: Deva
Modificari importante cu impact asupra relatiei angajator-salariat

Reamintim angajatorilor ca recent au fost aduse o serie de modificari Codului muncii, Codului fiscal, HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, dar si Legii nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, modificari cu impact major asupra relatiilor de munca.


Va prezentam in materialul ce urmeaza o sinteza a acestor modificari, dupa cum urmeaza:

I. Codul muncii a suferit modificari majore aduse prin OUG nr.53/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial nr.644 din 7 august 2017, in vigoare de la data publicarii (07.08.2017). Printre modificari enumeram:

1. Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
Mentionam ca implicit si inregistrarea in Revisal a modificarilor aduse contractului individual de munca se opereaza in acest termen.

2. Angajatorul are obligatia de a pastra la locul de munca o copie a contractului individual de munca si documentele de evidenta a timpului de munca prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit a programului de lucru si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

3. S-a inasprit regimul sanctionator al muncii nedeclarate prin cresterea cuantumului amenzilor contraventionale aplicate si s-a eliminat limita de 5 persoane pentru incadrarea faptei ca si contraventie.

4. Inspectorii de munca pot sista activitatea locului de munca supus controlului in cazurile in care constata cazuri de munca nedeclarata. Angajatorul va putea relua activitatea numai dupa achitarea amenzii contraventionale aplicate si dupa ce va demonstra ca a remediat deficientele care au condus la sistarea activitatii: prin incheierea contractului individual de munca, transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor sau, dupa caz, incetarea suspendarii contractului individual de munca si constituirea si plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucratorului pe perioada in care a prestat activitate nedeclarata.

5. S-a instituit posibilitatea achitarii a jumatate din amenda in termen de cel mult 48 de ore de la data comunicarii procesului verbal de sanctionare si pentru cazurile de munca nedeclarata.

6. Primirea la munca a unei persoane aflata ilegal in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

II. Si HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor a suferit o modificare adusa de OUG nr.53/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial nr.644 din 7 august 2017, in vigoare de la data publicarii (07.08.2017).

Au fost abrogate prevederile art. 9 alin. (1) care prevedeau o amenda de le 10.000 lei la 20.000 lei pentru netransmiterea, la angajere, a elementelor contractului de munca cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza.

Aceasta modificare vine in contextul in care a fost modificat regimul sanctionator al muncii nedeclarate prin cresterea cuantumului amenzilor contraventionale. Astfel, incepand cu data de 7 august 2017 primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.
Angajatorul va putea achita jumatate din amenda in termen de cel mult 48 de ore de la data comunicarii procesului verbal de sanctionare.

III. In Monitorul Oficial nr.598 din data de 25 iulie 2017 a fost publicata OUG nr. 4/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Au fost aduse modificari art.140 si art.158 din Codul fiscal. Potrivit noilor prevederi care intra in vigoare la data de 1 august 2017 si se aplica incepand cu veniturile aferente lunii august 2017, angajatorii vor calcula contributia de asigurari sociale (CAS 15,8%) si condtributia de asigurari sociale de sanatate (CASS 5,2%) la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata (1450 lei), pentru toti salariatii, indiferent de norma contractului individual de munca.

Astfel, in cazul castigului lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Aceste prevederile nu se aplica persoanelor persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, pe perioada in care salariatii acestora se afla in una dintre urmatoarele situatii:

a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.


IV. Si Legea nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, a fost modificata recent de OUG nr.60/2017, publicata in Monitorul Oficial nr.648 din 7 august 2017.

Potrivit noilor prevederi, daca angajatorii care au cel putin 50 de angajati nu angajeaza persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati, incepand cu data de 1 septembrie 2017 vor plati lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.

Astfel, pe langa faptul ca se dubleaza suma pe care anagajtorii o vor plati lunar catre bugetul de stat (pana la 1 septembrie 2017 aceasta suma reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap), incepand cu data de 1 septembrie 2017 se elimina si posibilitatea ca angajatorii sa achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat.

V. Reamintim ca au fost aduse modificari si OUG nr.111/2010 privind indemnizatia pentru cresterea copilului (prin OUG nr. 55/2017). Astfel, incepand cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 indemnizatia pentru cresterea copilului se palfoneaza la 8.500 de lei.

VI. Guvernul a aprobat introducerea unui nou contract de munca – de tip teleworking, respectiv munca de la distanta folosind tehnologia informatiei, care va permite angajatului sa isi desfasoare activitatea acasa, prin intermediul internetului si telefonului. Actul normativ nu a fost publicat inca in Monitorul Oficial.

_________________
Consilier juridic Ion NISTOR
Tel. serviciu: 0733 996 837
E-mail: juridicisjhjd@gmail.com
Web: http://www.isj.hd.edu.ro/index.php/2-un ... /7-juridic


Sus
 Profil Trimite mesaj privat E-mail  
 
Afisati mesajele precedente incepand cu:  Sortate dupa  
Deschide un nou topic Raspunde acestui mesaj  [ 1 mesaj ] 

UTC + 2 ore


Cine este conectat

Utilizatori pe aceasta sectiune: Retezat Uricani si 18 vizitatori


Nu poti crea un noi topice in acest forum
Nu poti raspunde topicelor de pe aceast forum
Nu poti modifica mesajele tale din acest forum
Nu poti sterge mesajele tale din acest forum
Nu poti aduce atasamente pe acest forum

Cauta dupa:
Sari la:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Varianta in limba romana © 2007 roadiro Grup