Pagina 1 din 1

Evaluarea riscurilor de corupţie

Scris: Aprilie 22, 2019, 9:37 am
de Consilier juridic
Având în vedere prevederile art. 17 alin. (6) lit. j) din Ordinul nr. 5.530 din 5 octombrie 2011 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a inspectoratelor şcolare, cu modificările și completările ulterioare care obligă consilierul juridic ,,să informeze conducerea şi membrii compartimentelor inspectoratului şcolar cu privire la dispoziţiile cu caracter normativ de interes general şi specifice învăţământului”, vă transmit Informarea juridică nr. 29 din 2019 cu denumirea:

Evaluarea riscurilor de corupţie

În Monitorul Oficial nr. 751 din 30 august 2018 a fost publicată H.G. nr. 599 din 2 august 2018 pentru aprobarea Metodologiei standard de evaluare a riscurilor de corupţie în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale, împreună cu indicatorii de estimare a probabilităţii de materializare a riscurilor de corupţie, cu indicatorii de estimare a impactului în situaţia materializării riscurilor de corupţie şi formatul registrului riscurilor de corupţie, precum şi pentru aprobarea Metodologiei de evaluare a incidentelor de integritate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale, împreună cu formatul raportului anual de evaluare a incidentelor de integritate. Data intrării în vigoare: 30 august 2018.
H.G. nr. 599 din 2 august 2018 aprobă:

1. Metodologia standard de evaluare a riscurilor de corupţie în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale, prevăzută în anexa nr. 1, împreună cu indicatorii de estimare a probabilităţii de materializare a riscurilor de corupţie, prevăzuţi în anexa nr. 2, cu indicatorii de estimare a impactului în situaţia materializării riscurilor de corupţie, prevăzuţi în anexa nr. 3, şi formatul registrului riscurilor de corupţie, prevăzut în anexa nr. 4.

2. Metodologia de evaluare a incidentelor de integritate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale, prevăzută în anexa nr. 5, împreună cu formatul raportului anual de evaluare a incidentelor de integritate, prevăzut în anexa nr. 6.

În vederea realizării activităţilor prevăzute de prezenta metodologie, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice dispun, prin decizie, constituirea unui Grup de lucru pentru implementarea metodologiei. Componenţa Grupului de lucru se stabileşte în funcţie de dimensiunea şi caracteristicile organizatorice ale autorităţilor/ instituţiilor publice.

Din componenţa Grupului de lucru fac parte:

  a) o persoană din conducerea instituţiei - în calitate de şef al Grupului de lucru;
  b) conducătorii sau reprezentanţii structurilor care se ocupă de următoarele activităţi: integritate, control intern, răspundere disciplinară, audit intern, resurse umane, control intern managerial, achiziţii publice, gestionarea mijloacelor financiare - în calitate de membri ai Grupului de lucru;
  c) consilierul de etică şi, după caz, consilierul de integritate - în calitate de membru al Grupului de lucru.

Prin actul de constituire a Grupului de lucru se desemnează şi secretarul acestuia.

Conducătorul instituţiei poate extinde componenţa Grupului de lucru şi la alte funcţii pe care le consideră relevante pentru realizarea activităţilor Grupului de lucru.

În vederea implementării Metodologiei standard de evaluare a riscurilor de corupţie se stabilesc următoarele sarcini, responsabilități, termene:in atasare

Anexe: Anexele 2, 3, 4 la metodologie, in atasare

Actele normative din cuprinsul informării pot fi urmărite cu ajutorul platformei informatice Legis a ISJ Hunedoara, la adresa https://www.legisplus.ro sau http://legistm.ro.

Informarea a fost publicată la adresa https://forum.isj.hd.edu.ro