Dosarul electronic de instanță

Moderator: Consilier juridic

Consilier juridic
Membru
Mesaje: 1940
Membru din: Iunie 23, 2015, 10:21 am
Localitate: Deva
Contact:

Dosarul electronic de instanță

Mesaj de Consilier juridic »

În atenția directorilor de unităti școlare/conexe din județul Hunedoara

ISJ Hunedoara a semnat un Acord/Parteneriat cu Tribunalul Hunedoara în vederea comunicării actelor de procedură in format electronic (Nr. 178/16.01.2020), acord care cuprinde și unitățile conexe și școlare din județul Hunedoara.

Ce presupune acest parteneriat?

Începând cu data de 01.12.2019 Curtea de Apel Alba Iulia şi instanţele din circumscripţia teritorială utilizează aplicaţia „TDS” (Trimitere Document Securizat) ce facilitează citarea şi comunicarea actelor de procedură către persoanele care şi-au exprimat acordul pentru transmiterea actelor în format electronic.

Comunicarea citaţiilor şi a celorlalte acte de procedură în format electronic prin intermediul aplicaţiei „TDS” reprezintă o continuare a efortului depus de instanţele din circumscripţia Curţii de Apel Alba Iulia cu introducerea „Dosarului electronic”, în beneficiul cetăţeanului prin comunicarea rapidă, eficientă şi directă instanţă-justiţiabil şi reducerea timpului necesar soluţionării dosarului.

Pentru simplificarea implementării ambelor aplicaţii, pe cererea de acces la „Dosarul electronic” este prevăzută şi rubrica corespunzătoare pentru exprimarea acordului de comunicare a procedurilor în format electronic, nefiind necesare alte formalităţi.

Curtea de Apel Alba Iulia recomandă tuturor persoanelor care au dosare pe rolul instanţelor, avocaţilor acestora inclusiv executorilor, lichidatorilor, experţilor judiciari şi altor participanţi la actul de justiţie să îşi exprime acordul pentru citarea şi comunicarea în format electronic având în vedere că, în acest mod, pot contribui efectiv la: celeritatea judecării cauzelor, reducerea timpului de lucru alocat emiterii citaţiilor şi a actelor de procedură şi, nu în
ultimul rând, la scăderea consumului de hârtie şi toner aferent emiterii citaţiilor şi actelor de procedură în format de hârtie.

Informaţii suplimentare despre derularea procedurii de citare şi comunicare prin intermediul aplicaţiei TDS: https://www.curteadeapelalbaiulia.ro/

După momentul citării şi comunicării actelor de procedură prin intermediul poştei electronice, grefierii de şedinţă vor urmări primirea din partea aplicaţiei folosite pentru comunicare a mesajului că citaţia şi actele de procedură au ajuns la destinatar.

După primirea mesajului se va proceda, de îndată, la tipărirea acestuia şi ataşarea la dosar.

Dacă în termen de 3 zile calendaristice de la momentul citării şi comunicării actelor de procedură prin intermediul poştei electronice, grefierii de şedinţă nu au primit din partea aplicaţiei folosite pentru comunicare mesajul că citaţia şi actele de procedură au ajuns la destinatar, se va proceda la emiterea citaţiei şi a actelor de procedură pe suport de hârtie şi la expedierea acestora prin mijloacele obişnuite, folosite anterior datei de 01.12.2019.

----

Noul Cod de procedură civilă permite utilizarea mijloacelor informatice de comunicare a actelor de procedură.

Astfel, art.154 alin 6 din noul Cod de procedura civilă prevede ,,Comunicarea citatiilor si a altor acte de procedură se poate face de grefa instantei si prin telefax, posta electronica sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia, dacă partea a indicat instanței datele corespunzătoare in acest scop”.

Tot astfel, Noul Cod de procedura penala permite utilizarea mijloacelor informatice de comunicare a actelor de procedură.

Astfel, potrivit art.257 alin.5 din Codul de procedură penală ,,Citarea se poate realiza si prin intermediul postei electronice sau prin orice alt sistem de mesagerie electronica, cu acordul persoanei citate".

Potrivit art.264 alin.1 din Codul de procedura penala comunicarea celorlalte acte de procedura se face potrivit dispozitiilor prevăzute in cuprinsul capitolului referitor la citarea si comunicarea actelor de procedură.

Ce este dosarul electronic?

* Dosarul electronic este o aplicație dezvoltată de specialiștii I.T. din cadrul Tribunalului Arad și implementată cu sprijinul acestora și cu acordul Curții de Apel Timișoara.
* O aplicație prin intermediul căreia puteți vizualiza şi descărca dosarul dumneavoastră
• E suficientă o singură autentificare pentru a vizualiza toate dosarele dumneavoastră

Cum am acces la DOSARUL ELECTRONIC ?
* Pentru a avea acces la dosarul electronic, este suficient ca în documentele înaintate instanței, de preferință în partea introductivă, să fie menționate: adresa de e-mail si telefonul mobil.
* Cererea de acces (format pdf) sau (format editabil) la dosarul electronic poate fi descarcată de aici(pdf) sau aici(word)
* Cererea nu trebuie semnată, însă trebuie însoțită de o copie a cărții de identitate și/sau dovada calității de reprezentant.

Cine poate solicita accesul și de unde se accesează dosarul electronic?
➢ părțile din dosar
➢ avocatul unei părți
➢ executorul
➢ lichidator
➢ expertul

Dosarul electronic poate fi accesat de pe prima pagina a site-ului alengând opțiunea ACCES DOSAR ELECTRONIC

Cum se realizează autentificarea la dosarul electronic?
➢ Pentru autentificare se folosește adresa de e-mail și numărul de telefon mobil.
➢ Se alege din lista instanțelor, instanța unde aveți dosarul
➢ Se accesează butonul AUTENTIFICA

Cum se realizează autentificarea la dosarul electronic?
➢ Se introduce codul primit prin SMS format din șase cifre.
Exemplu: 123456.
În partea dreaptă sunt cifre din numărul
dumneavoastră de telefon la care este transmis codul.
➢ Se accesează butonul VERIFICA
➢Dacă în termen de 1 minut nu aţi primit SMS-ul, accesați
butonul RETRIMITE
➢Se poate solicita retrimiterea codului de acces de 3 ori

Care sunt avantajele utilizării dosarului electronic?
* Vizionarea și descărcarea dosarului de judecată;
* Rapiditatea comunicării instanță-justițiabil (actele de procedură - citații sau alte comunicari - pot fi transmise în aceeași zi, în format electronic (e-mail).
* Eliminarea pentru justițiabil/reprezentantul acestuia a alocării unei resurse de timp necesară deplasării fizice la instanță în vederea studierii dosarului în arhivă;
* Reducerea consumului de hârtie și protejarea planetei.

Pentru informaţii suplimentare privind accesul la „Dosarul electronic” şi implementarea aplicaţiei „TDS” persoanele interesate se pot adresa Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, camera 230, etaj II,
telefon 0258819877, telefon mobil 0746100207, e-mail cosmin.muntean@just.ro,
persoană de contact expert Cosmin Muntean.

Mai multe detalii, la adresa viewtopic.php?f=150&t=20420 sau la adresa https://www.curteadeapelalbaiulia.ro/de ... ronic.html.
Fişiere ataşate
1Acord ISJ Hunedoara.pdf
(1.36 MiB) Descărcat de 37 ori
Adresa dosar electronic.pdf
(914.81 KiB) Descărcat de 38 ori
Actele normative pot fi urmărite la adresele:
-http://www.monitoruloficial.ro
-http://legislatie.just.ro
-http://legistm.ro

Cu stimă,
Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro
Web: https://isj.hd.edu.ro/index.php/juridic-isj
Scrie răspuns

Înapoi la “INFORMARI JURIDICE”

Cine este conectat

Utilizatori răsfoind acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori