Pagina 1 din 1

Comisia de Etică de pe lângă Inspectoratul Şcolar

Scris: Septembrie 17, 2019, 3:09 pm
de Consilier juridic
Comisia de Etică de pe lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara se organizează și va funcţiona pe o perioadă de 4 ani, în următoarea componenţă:

1. prof. VLAD CRISTINA - reprezentant al cadrelor didactice, secretar
2. prof. STĂNESCU RAMONA- reprezentant al cadrelor didactice, membru
3. prof. ȚENE FLORI SIMONA- reprezentant al cadrelor didactice, membru
4. prof. ȘTEFAN BOGDAN- reprezentant al cadrelor didactice, membru
5. dna. STOICA CLAUDIA ELENA - reprezentant al părinților, membru
6. dl. DINU ADRIAN-MANUEL- reprezentant al părinților, membru
7. dna. NIȚESCU OLIVIA- reprezentant al unei organizaţii neguvernamentale care desfăşoară o activitate semnificativă în domeniul învăţământului preuniversitar în judeţ, membru
8. dl. CIUPE GABRIEL - reprezentant al unei organizaţii neguvernamentale care desfăşoară o activitate semnificativă în domeniul învăţământului preuniversitar în judeţ, membru
9. dl. NISTOR ION -consilier juridic, reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, președinte și delegat CNE.

Membrii Comisiei de Etică se reconfirmă anual, la începutul fiecărui an școloar, de către Consiliul de Administrație al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.

Comisia de Etică de pe lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara funcționează conform OMECTS nr. 5.550/2011, a OMEN nr. 4.831/2018, în baza propriului regulament.

Documentele primite și emise de Comisia Judeţeană de Etică de pe lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara sunt înregistrate, îndosariate, arhivate de către secretarul comisiei şi se păstrează la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, având caracter confidenţial.

Comisia de Etică de pe lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara funcționează conform OMECTS nr.5.550/2011, a OMEN nr. 4.831 din 30 august 2018 și a propriului regulament.

Documentele primite și emise de Comisia Judeţeană de Etică de pe lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara sunt înregistrate, îndosariate, arhivate de către membrii comisiei la compartimentul secretariat arhivă al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara şi se păstrează la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, având caracter confidenţial.

Funcţionarea Comisiei de etică

  ART. 13
  (1) La nivelul fiecărui judeţ/al municipiului Bucureşti, membrii Comisiei de etică se întrunesc lunar, în şedinţă ordinară, şi ori de câte ori este nevoie, în şedinţe extraordinare. Aceste şedinţe se consideră a fi statuare în următoarele situaţii:
  a) şedinţele ordinare - dacă sunt prezenţi cel puţin 7 dintre cei 9 membri ai comisiei;
  b) şedinţele extraordinare - dacă sunt prezenţi cel puţin 6 dintre cei 9 membri ai comisiei.
  (2) Şedinţele comisiei de etică se desfăşoară de regulă la sediul inspectoratului şcolar. Comisia de etică poate stabili, în funcţie de situaţie, şi alt loc de desfăşurare a şedinţelor sale.
  (3) Comisia de etică se reuneşte în şedinţe extraordinare în cel mult 15 zile de la depunerea unei sesizări/reclamaţii.
  (4) În cazul sesizărilor/reclamaţiilor urgente, cel puţin un membru al comisiei va trebui să preia cazul în regim de urgenţă.
  (5) Deciziile comisiei de etică, desemnarea membrilor echipei care va examina un caz, aprobarea rapoartelor de caz şi a măsurilor ce vor fi întreprinse se adoptă, prin vot, cu cel puţin jumătate plus unu din numărul total al membrilor prezenţi, cu condiţia respectării prevederilor alin. (1). Dacă există egalitate de voturi, votul preşedintelui este preponderent în adoptarea hotărârilor.
  (6) Comisia de etică se poate autosesiza atunci când consideră că o prezentare în mass-media poate induce un climat de suspiciune privind activitatea sau comportamentul unor membri ai personalului din unităţile/instituţiile de învăţământ preuniversitar, inspectoratul şcolar şi casa corpului didactic, care pot leza onoarea instituţiei.
  (7) Evaluarea primară a sesizărilor/reclamaţiilor, efectuarea anchetelor şi audierilor se realizează de către membrii desemnaţi din cadrul comisiei. În cazul în care se apreciază că sesizările/reclamaţiile nu au ca obiect eventuale încălcări ale codului de etică, acestea vor fi redirecţionate către cei în drept a le analiza şi soluţiona, conform legii.
  (8) Membrii comisiei nu pot fi împiedicaţi să facă parte din grupurile de investigare, exceptând situaţia în care se constată un conflict de interese de orice natură.
  (9) Comisia de etică va analiza şi va stabili dacă faptele imputate reprezintă o abatere de la principiile codului de etică. Atunci când comisia consideră că fapta imputată reprezintă o încălcare minoră a codului de etică, se va propune părţilor concilierea pe cale amiabilă sau, în funcţie de caz, comisia va propune o atenţionare colegială.
  (10) Persoana reclamată este notificată despre primirea sesizării în scopul asigurării posibilităţii disculpării sale şi a evitării unor posibile conflicte de interese.
  (11) În procesul-verbal al şedinţei de comisie, întocmit de secretarul comisiei, vor fi specificate opiniile membrilor, iar la final procesul-verbal va fi citit şi semnat de toţi cei prezenţi.
  (12) Ambele părţi pot contesta decizia comisiei în cel mult 15 zile de la înştiinţare, la conducerea inspectoratului şcolar.
  (13) În cazul existenţei unor conflicte de interese între părţi şi unul dintre membrii comisiei, acesta nu va participa la investigarea cazului şi la votarea raportului de caz.
  (14) Preşedintele comisiei de etică prezintă consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar şi conducerii Consiliului naţional de etică, anual, un raport cu privire la faptele sesizate şi analizate în cadrul comisiei. În conţinutul raportului vor fi prezentate, estimativ, sesizările şi reclamaţiile considerate şi demonstrate ca nefondate, iar pentru cazurile cu implicaţii minore se va păstra confidenţialitatea în privinţa identităţii persoanelor implicate. Vor fi subliniate abaterile înregistrate şi măsurile aplicate. De asemenea, vor fi evidenţiate persoanele care au avut un comportament corect, exemplar, acţionând pentru creşterea prestigiului învăţământului preuniversitar din judeţ/din municipiul Bucureşti. Acest raport se face public.
  
ART. 14
  Activitatea comisiei de etică se desfăşoară cu respectarea principiului confidenţialităţii, iar în acest sens se iau următoarele măsuri:
  1. Discuţiile sunt confidenţiale până la decizia finală.
  2. Sesizările sunt examinate într-o modalitate privată şi confidenţială, pentru a proteja identitatea persoanelor vizate, identitate care nu va fi divulgată până la găsirea unei soluţii oficiale. Reputaţia individuală poate fi atinsă prin inadvertenţă.
  3. Toate documentele aferente fiecărei sesizări se arhivează într-un dosar care are caracter confidenţial şi se păstrează la sediul inspectoratului şcolar cel puţin un an de la data soluţionării. La acest dosar vor avea acces numai membrii desemnaţi ai comisiei şi reprezentanţii legali ai părţilor.
  4. Dacă pe parcursul derulării procedurilor este necesară dezvăluirea identităţii reclamantului unor terţe persoane, acest lucru nu se va putea face decât cu acordul scris al acestuia. Dacă acesta refuză, iar din cauza acestui fapt ancheta nu mai poate continua, cazul va fi clasat.
  5. Toate documentele înregistrate la comisia de etică au caracter confidenţial, cu excepţia situaţiei în care părţile sunt de acord să renunţe la confidenţialitate.
  6. Membrii comisiei de etică semnează un acord privind respectarea confidenţialităţii.
  7. În cazul în care se dovedeşte încălcarea acordului de confidenţialitate de către un membru al comisiei de etică acesta va fi exclus din comisie prin decizie a inspectorului şcolar

Temei legal:
• Legea nr. 1 din 5 ianuarie 2011 –a educaţiei naţionale, cu modificările și completările ulterioare,
• OMECTS nr. 5.550 din 6 octombrie 2011 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului naţional de etică din învăţământul preuniversitar,
• OMEN nr. 4.831 din 30 august 2018 privind aprobarea Codului-cadru de etică al personalului didactic din învăţământul preuniversitar,
• Codul de conduită etică al personalului din Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara.