Pagina 1 din 1

Contractul colectiv de munca-info utile

Scris: Aprilie 7, 2022, 6:35 pm
de Consilier juridic
Contractul colectiv de munca: info utile (definitie, obligatie, durata, prelungire)

Iar art.1 lit.h) pct.i din Legea dialogului social nr.62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, defineste contractul colectiv de munca ca fiind conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala si reprezentantii angajatilor, prin care se stabilesc clauze privind drepturile si obligatiile ce decurg din relatiile de munca. Prin incheierea contractelor colective de munca se urmareste promovarea si apararea intereselor partilor semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca, in vederea asigurarii pacii sociale.
Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor.
Totusi, Codul muncii, republicat, nu prevede obligativitatea incheierii contractului colectiv de munca, ci doar obligativitatea negocierii la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati (art.229, alin.(2)).
Obligatia negocierii colective numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati, este prevazuta si de Legea dialogului social, la art.129, alin.(1).
Iar negocierea colectiva, potrivit art.1 lit.b) pct.iii din Legea dialogului social, republicata, este negocierea dintre angajator sau organizatia patronala si sindicat ori organizatia sindicala sau reprezentantii angajatilor, dupa caz, care urmareste reglementarea relatiilor de munca ori de serviciu dintre cele doua parti, precum si orice alte acorduri in probleme de interes comun.
Prin urmare, obligativitatea negocierii nu presupune si obligativitatea incheierii contractului colectiv de munca. Acesta se va incheia doar daca, in urma negocierilor, partile ajung la un acord.
Partile, reprezentarea acestora, precum si procedura de negociere si de incheiere a contractelor colective de munca sunt reglementate prin Legea nr.62/2011 – Legea dialogului social, republicata in Monitorul Oficial nr.625 din 31 august 2012, cu modificarile si completarile ulterioare, la titlul VII, art.127-153.
Durata contractului colectiv de munca
Contractul colectiv de munca se incheie pe durata determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 24 luni. Asadar, legea stabileste o durata minima, dar si o durata maxima, in limitele careia partile pot sa incheie contractul colectiv de munca.
Daca sub durata minima nu se poate cobori, partile pot hotari prelungirea aplicarii contractului colectiv de munca, o singura data, cu cel mult 12 luni, chiar daca durata contractului colectiv de munca incheiat initial a fost de 24 de luni.
Totusi, coroborand art.141 alin.(1) si (2), care se refera la durata contractului colectiv de munca, asa cum am precizat mai sus, cu art.151 lit.a) care dispune ca incetarea contractului colectiv de munca se produce la implinirea „termenului” sau, (deci, alternativ), la „terminarea lucrarii pentru care a fost incheiat”, rezulta ca un contract colectiv de munca se poate incheia si pe un termen determinat de durata necesara terminarii unei lucrari.

Autor ELENA SAVCIUC, Contractul colectiv de munca: info utile (definitie, obligatie, durata, prelungire) | contabun.ro

http://www.contabun.ro a mai publicat:
• Contractul colectiv de munca: care este durata maxima?
• Durata contractului colectiv de munca: care este durata minima?, dar durata maxima? Afla aici
• Contractul individual de munca, contractul colectiv de munca si regulamentul intern: modele, formulare si informatii utile 2015
• Contractul individual de munca, contractul colectiv de munca si regulamentul intern: modele, formulare si informatii utile
• Contractul colectiv de munca 2014: documente necesare la inregistrarea contractul colectiv de munca la nivel de unitate


----------------------------
În urma solicitării Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, adresată unităților de învățământ din județ, referitor la încheierea unor contracte colective de muncă la nivel de unitate, vă transmitem atașat un posibil model de răspuns din partea unității de învățământ.