Pagina 1 din 1

Obligațiile minimale de gestionare a deșeurilor

Scris: Iulie 11, 2022, 6:36 pm
de Consilier juridic
Obligațiile minimale de gestionare a deșeurilor pe care le au companiile. Amenzi de mii de lei pentru neconformare


Toți operatorii economici au obligații legale în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, indiferent de tipul de activitate pe care o desfășoară sau dimensiunea afacerii. Contrar opiniilor destul de răspândite cum că firmele cu puțini angajați sau cele care au doar activitate de birou, nu și de producție, ar fi scutite de obligații în acest domeniu, pe legislația de mediu toți operatorii economici sunt considerați a fi generatori de deșeuri, astfel că inclusiv aceste tipuri de firme au o serie de responsabilități minimale de management a deșeurilor.

Tabloul complet al obligațiilor de mediu diferă destul de mult de la o industrie la alta, existând domenii de activitate unde responsabilitățile operatorilor economici sunt mai multe și mai specifice, unele comportând un grad de complexitate foarte ridicat.

Totuși, orice companie, chiar și cele fără activități de producție, au calitatea de generator de deșeuri, iar de aici derivă o serie de cerințe legale minimale care trebuie bifate pentru gestionarea acestor deșeuri.

Astfel, orice generator de deșeuri are în primul rând obligația de a colecta separat cel puțin câteva categorii de deșeuri: hârtie, metal, plastic sau sticlă.

Obligații de colectare și stocare separată se aplică și deșeurilor din baterii si acumulatori, precum și uleiurilor uzate, acestea trebuind predate separat în scopul reciclării.

Companiile sunt obligate să clasifice și să codifice deșeurile conform normelor legale (fiecare deșeu în parte are un cod anume pe care trebuie să fie încadrat), iar depozitarea lor până sunt preluate trebuie făcută obligatoriu în recipiente distincte, etichetate corespunzător. În cazul în care firmele amestecă deșeurile, chiar dacă ele ar fi ambele reciclabile (plastic împreună cu hârtie, spre exemplu), riscă, în caz de control al Gărzii de Mediu, sancțiuni de zeci de mii de lei.

În plus, orice generator de deșeuri mai trebuie să încheie obligatoriu un contract cu operator economic public sau privat de colectare, transport și depozitare a deșeurilor.

În cazul în care activitatea economică generează deșeuri periculoase sau care pot fi considerate periculoase din cauza originii sau compoziției, companiile au și obligația să efectueze și să dețină o caracterizare a acestora pentru a determina corect metodele de tratare și eliminare a lor. E bine de știut că aceste tipuri de deșeuri periculoase trebuie obligatoriu colectate, transportate și stocate separat de restul deșeurilor.

De asemenea, firmele trebuie să țină evidențe ale gestiunii deșeurilor proprii și să raporteze anual aceste deșeuri către Agenția Județeană de Protecția Mediului corespunzătoare locației de desfășurare a activității.

Dacă obligațiile menționate anterior sunt unele minimale, aplicabile în principal oricărei companii care generează deșeuri, situația se complică atunci când vine vorba de industrii unde este necesară autorizația de mediu – simplă sau integrată.

Pentru aceste companii, apare suplimentar și obligația de a desemna o persoană responsabilă care să urmărească și să asigure îndeplinirea obligațiilor de gestionare a deșeurilor. Această persoană poate fi din rândul angajaților proprii sau poate fi un terț (dacă firma externalizează conformarea pe legislația de mediu către un furnizor de servicii de management a deșeurilor), iar lipsa acestui responsabil cu gestionarea deșeurilor poate fi amendată cu până la 40.000 de lei.

Una dintre cele mai complicate misiuni de conformare pe legislația deșeurilor o au însă producătorii și operatorii economici care introduc pe piață ambalaje, aceștia fiind vizați de cerințe specifice ce țin atât de colectarea și prelucrarea deșeurilor produse de ambalaje pentru atingerea unor ținte de reciclare anuale impuse legislativ, cât și de depunerea unor raportări complexe la autoritățile de mediu pentru a asigura o trasabilitate clară a cantităților de deșeuri prelucrate în fiecare an.

Legislația impune operatorilor economici să asigure colectarea deșeurilor provenite din ambalaje și să se asigure că cel puțin 60% din cantitatea totală de ambalaje pe care au introdus-o pentru prima oară pe piață ajunge la valorificare prin reciclare și, respectiv, valorificare prin alte metode. Obligația este cu atât mai complicat de gestionat cu cât ea se referă atât la situațiile în care ambalajele devin deșeuri la punctul de lucru al operatorului economic, cât și cele în care ambalajul devine deșeu la consumatorul final.

Neîndeplinirea obligațiilor de mediu de către producători ori importatori poate duce la amenzi de zeci de mii de lei sau la plata de penalități (a 2 lei/kilogram pentru diferența dintre obiectivul de reciclare/valorificare și cel efectiv realizat).

Deși presant și greu de navigat, cadrul legal oferă totuși acestor companii o supapă, permițându-le să se achite de obligațiile care le revin pe legislația deșeurilor și printr-un mecanism de predare a responsabilității.

Astfel, prin aplicarea acestui sistem, companiile își pot preda responsabilitățile de gestionare a ambalajelor către Organizațiile de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorilor (OIREP, fostele OTR-uri), entități care preiau răspunderea și se asigură, în numele operatorilor economici, că aceștia își vor respecta țintele de colectare și reciclare minime pe care le impune legea.

Vali Gheorghiță, expert în probleme de mediu
Sursa https://www.juridice.ro/793712/obligati ... 2022-07-11