Obligatii noi pentru angajatori

Moderator: Consilier juridic

Consilier juridic
Membru
Mesaje: 1940
Membru din: Iunie 23, 2015, 10:21 am
Localitate: Deva
Contact:

Obligatii noi pentru angajatori

Mesaj de Consilier juridic »

Având în vedere prevederile art. 17 alin. (6) lit. j) din Ordinul nr. 5.530 din 5 octombrie 2011 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a inspectoratelor şcolare, cu modificările și completările ulterioare care obligă consilierul juridic ,,să informeze conducerea şi membrii compartimentelor inspectoratului şcolar cu privire la dispoziţiile cu caracter normativ de interes general şi specifice învăţământului”, vă transmit Informarea juridică nr. 33 din 2019 cu denumirea:

Obligatii noi pentru angajatori in vederea prevenirii si combaterii discriminarilor pe criteriul de sex

Guvernul a aprobat, printr-o hotarare, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.

Documentul prevede noi obligatii pentru angajatori, din perspectiva egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati in relatiile de munca si pentru combaterea si eliminarea discriminarilor bazate pe criteriul de sex.
In acest sens, angajatorii au obligatia sa introduca explicit, in regulamentele interne, faptul ca este interzisa discriminarea bazata pe criteriul de sex si sa isi informeze angajatii despre drepturile pe care le au privind egalitatea de sanse si de tratament in relatiile de munca.
De asemenea, angajatorii trebuie sa aplice masuri de prevenire si actiune: elaborarea unei politici interne clare prin care sa se elimine toleranta la hartuire la locul de munca, adoptarea unor masuri anti-hartuire, proiecte, programe de instruire si campanii de informare si constientizare a angajatilor.
Totodata, salariatii vor fi informati despre procedura de depunere a unei plangeri de hartuire sexuala sau comportament inadecvat la locul de munca si despre modul de solutionare a acesteia.
“Prin modificarile si completarile aduse anul trecut Legii nr. 202/2002, a fost prevazuta posibilitatea ca in institutiile publice, precum si in companiile private cu peste 50 de angajati, sa fie identificat un angajat caruia sa ii fie repartizate, prin fisa postului, atributii in domeniul egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati sau, in limita bugetului existent pentru cheltuieli salariale, sa fie angajat un expert sau un tehnician in egalitate de sanse, una din atributiile acestui angajat fiind elaborarea unor planuri de actiune privind implementarea principiului egalitatii de sanse intre femei si barbati.”, a precizat ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai.
Normele metodologice aprobate stabilesc si masurile active care trebuie sa fie cuprinse in planurile de actiune privind implementarea principiului egalitatii de sanse intre femei si barbati, printre care:
– promovarea egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati, eliminarea discriminarii directe si indirecte dupa criteriul de sex si prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca;
– politica de salarizare si niveluri de salarizare pentru functiile de management si de executie existente, cu masuri menite sa asigure egalitatea de gen si eliminarea diferentelor salariale intre femei si barbati, precum si conditii echitabile la pensionarea femeilor si barbatilor;
– masuri care sa vizeze o mai buna reconciliere a vietii profesionale cu cea de familie, cum ar fi: concediul de maternitate, concediul de crestere si ingrijirea copilului, concediu paternal, modalitatile de sprijin pentru ingrijirea copiilor si a altor persoane dependente si alte tipuri de concedii familiale, concediul de acomodare pentru familiile care adopta copii, modalitatile speciale de organizare a timpului de lucru (telemunca, programul de lucru cu timp partial, programul de lucru flexibil etc.);
– sistem confidential si sigur pentru depunerea plangerilor legate de hartuirea sexuala si discriminarea pe criterii de sex la locul de munca.

Sursa: http://www.rador.ro/2019/04/25/obligati ... ul-de-sex/

Control, constatare şi sancţionare

Articolul 36
Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravenţională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate.
Articolul 37
(1)Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracţiune, încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (1), (1^1) şi (2)-(4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1)-(4), (6), (8) şi (9), art. 11-22 şi art. 29.
(2)Constituie contravenţie şi se sancţionează potrivit dispoziţiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, discriminarea bazată pe două sau mai multe criterii.
(3)Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege se fac de către:
a)Inspecţia Muncii, prin inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă, în cazul contravenţiilor constând în încălcarea dispoziţiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1)-(4), (6), (8) şi (9), art. 11-13, precum şi art. 29;
b)Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, în cazul contravenţiilor constând în încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) şi (4), precum şi ale art. 14-22.
c)Ministerul Afacerilor Interne, prin ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române, în zona de competenţă, precum şi de către poliţiştii locali, în cazul contravenţiilor constând în încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (1^1).


Actele normative din cuprinsul informării pot fi urmărite cu ajutorul platformei informatice Legis a ISJ Hunedoara, la adresa https://www.legisplus.ro sau http://legistm.ro.
Informarea a fost publicată la adresa https://forum.isj.hd.edu.ro
Fişiere ataşate
LEGE nr. 202 din 19 aprilie 2002.docx
(98.37 KiB) Descărcat de 16 ori
Actele normative pot fi urmărite la adresele:
-http://www.monitoruloficial.ro
-http://legislatie.just.ro
-http://legistm.ro

Cu stimă,
Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro
Web: https://isj.hd.edu.ro/index.php/juridic-isj
Scrie răspuns

Înapoi la “INFORMARI JURIDICE”

Cine este conectat

Utilizatori răsfoind acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator