Vechimea in munca si in specialitate

Moderator: Consilier juridic

Consilier juridic
Membru
Mesaje: 1940
Membru din: Iunie 23, 2015, 10:21 am
Localitate: Deva
Contact:

Vechimea in munca si in specialitate

Mesaj de Consilier juridic »

Cum se dovedeste vechimea in munca si in specialitate

Carnetul de munca a fost – si partial mai este – actul oficial prin care se dovedea vechimea in munca, vechimea neintrerupta in aceeasi unitate, vechimea in functie, meserie sau specialitate, timpul lucrat in locuri de munca cu conditii deosebite sau speciale, salariul de baza si alte drepturi ce se include in acesta, in raport cu care s-au stabilit si acordat drepturile de personal.

Redand in amanunt continutul inscrierilor din carnetul de munca, ordinul ministrului muncii prin care se reglementa acesta, mentiona printre acestea: incadrarea, schimbarea functiei, a salariului, precum si a locului de munca, conditiile de munca, transferul, detasarea, intreruperea sau incetarea activitatii, desfacerea contractului de munca cu precizarea temeiului legal.

Ultima forma a carnetului de munca a fost introdusa prin Decretul 92/1976.

Datele cerute in carnetul de munca se mai folosesc si azi in formatul adeverintelor eliberate de catre angajatori.

Incepand cu 01 ianuarie 2011 carnetele de munca si-au incetat rolul de evidenta a muncii prestate de catre o persoana fizica in relatie cu un angajator – persoana fizica sau juridica – in baza unui contract individual de munca.

Daca la intrarea in vigoare a Legii 53/2003- Codul Muncii, „disparitia” carnetelor de munca era stabilita pentru data de 1 ianuarie 2004, prin modificarile ulterioare, respectiv Legea 541/2003, Ordonanta de Urgenta a Guvernului 55/2006 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului 148/2008, aceasta data a fost modificata succesiv ultimul termen fiind 01 ianuarie 2011.

Potrivit articolului 296 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, vechimea in munca, acumulata pana la data de 31 decembrie 2010, se probeaza cu carnetul de munca.

Tot de la aceasta data, 31 decembrie 2010, s-au abrogat dispozitiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, vechimea in munca acumulata pana la data de 31 decembrie 2010, reconstituindu-se, la cererea persoanei in cazul in care nu poseda carnet de munca la aceasta data, si nici o alta dovada eliberata de angajator, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca.

In corelatie cu decizia renuntarii la carnetele de munca, evidenta muncii prestate s-a facut in continuare pe baza Registrului General de Evidenta al Salariatilor, in format electronic ( Revisal ), reglementat la acea data de HG 161/2006, care era gestionat de catre Inspectia Muncii.

Incepand cu 01 ianuarie 2011, vechimea in specialitate se poate dovedi cu adeverintele eliberate de catre angajatori si/sau extrasele de Revisal eliberate de catre inspectoratele teritoriale de munca.

Astfel, la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.

La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

In situatia in care angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera un extras din registru, salariatul / fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca eliberarea unui extras din registru din care sa rezulte activitatea desfasurata la acesta, in calitate de salariat.

Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Concluzionand, vechimea in munca si in specialitate se dovedeste cu doua documente : carnetul de munca pana la 31 decembrie 2010 iar dupa aceasta data cu adeverintele eliberate de catre angajatori si / sau ITM .


Sursa: ITM Harghita , http://www.contabun.ro/2020/02/17/itm-a ... ontabun%29

------
Dacă perioadele de vechime pentru grupa I sau a II-a lipsesc din carnetul de muncă sau au fost înregistrate greșit, dovada acestora se poate face cu adeverinţe eliberate de către angajatori sau deţinătorii legali de arhive, a informat recent Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). În lipsa acestor adeverințe, perioadele respective vor fi considerate stagii de cotizare în condiții normale.


Potrivit Legii nr. 263/2010, perioadele de vechime în muncă realizate în grupele I şi a II-a, până la data de 1 aprilie 2001, constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, așa încât persoanele în cauză beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.

Munca acestora se dovedește cu carnetul de muncă, iar, dacă aceste perioade lipsesc sau au fost înregistrate greșit, persoanele în cauză trebuie să solicite o adeverință de la angajatori sau de la deținătorii de arhive, se arată într-o precizare făcută recent de CNPP.

Angajatorii și deținătorii de arhive sunt obligaţi să pună la dispoziţia CNPP sau a caselor teritoriale de pensii, documentele întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001, pe baza cărora s-au eliberat adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I sau a II-a de muncă.

Dacă se constată nerespectarea legislaţiei privind încadrarea în grupe superioare de muncă sau nu sunt prezentate documentele care au stat la baza eliberării adeverinţelor, perioadele respective sunt considerate stagiu de cotizare în condiţii normale de muncă.

Adeverințele se întocmesc pe baza documentelor verificabile, după cum urmează:

-actul administrativ de nominalizare a persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă (în lipsa acestuia se va lua în considerare actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă/activităţilor/categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă);
-contractul individual de muncă;
-contractul colectiv de muncă;
-decizii interne;
-actul administrativ de modificare a locului de muncă sau a sarcinilor de serviciu;
-extras din ștatele de plată din care să rezulte secţia/atelierul/locul de muncă, precum şi orice alte documente justificative.

Adeverinţele întocmite şi eliberate anterior datei de 24 septembrie 2008 se utilizează la stabilirea și modificarea drepturilor de pensie dacă îndeplinesc condiţiile legale de valabilitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul adeverinței folosite în prezent.

Adeverinţele întocmite până la data de 31 decembrie 2010 vor putea fi folosite la stabilirea şi recalcularea drepturilor de pensie, dacă îndeplinesc condiţiile de fond şi formă prevăzute de acesta.

Reamintim că dovada vechimii în muncă și în specialitate pentru perioadele până la 31 decembrie 2010 se face cu carnetele de muncă. Cei care încă nu au intrat în posesia acestor carnete trebuie să facă demersuri în acest sens, pentru a nu se trezi cu surprize când ajung la vârsta de pensionare.

Sursa https://www.avocatnet.ro/articol_53729/ ... te_gratuit
Actele normative pot fi urmărite la adresele:
-http://www.monitoruloficial.ro
-http://legislatie.just.ro
-http://legistm.ro

Cu stimă,
Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro
Web: https://isj.hd.edu.ro/index.php/juridic-isj
Scrie răspuns

Înapoi la “INFORMARI JURIDICE”

Cine este conectat

Utilizatori răsfoind acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori