Procedura privind soluționare a cererilor salariaților

Moderator: Consilier juridic

Consilier juridic
Membru
Mesaje: 1940
Membru din: Iunie 23, 2015, 10:21 am
Localitate: Deva
Contact:

Procedura privind soluționare a cererilor salariaților

Mesaj de Consilier juridic »

Procedura privind soluționarea de către angajator a cererilor sau a reclamațiilor individuale ale salariaților.

Art. ... Salariaţii au dreptul de a adresa conducerii instituției, în scris, cereri sau reclamații individuale, dar numai în legătură cu problemele proprii apărute la locul de muncă, în activitatea desfășurată.

Art. ... Reprezentantul legal al angajatorului este direct răspunzător de buna organizare şi desfășurare a activității de primire, evidențiere şi rezolvare a cererilor sau a reclamațiilor individuale ale salariaților, de legalitatea şi de comunicarea soluțiilor în termenul legal.

Art. ... Pentru soluționarea legală a cererilor sau a reclamațiilor individuale ale salariaților, reprezentantul legal sesizat dispune măsuri de cercetare şi analiză detaliată a tuturor aspectelor sesizate.

Art. ... Reprezentantul legal este obligat să primească, să înregistreze și să se îngrijească de rezolvarea cererilor sau a reclamațiilor individuale scrise ale salariaților, apoi să le expedieze răspunsurile fie în scris, fie prin poșta electronică (prin e-mailul de serviciu al angajatului).

Art. ... Reprezentantul legal este obligat să primească și cererea sau reclamația transmisă prin poșta electronică (prin e-mailul de serviciu al angajatului).

Art. ... Cererile sau reclamațiile individuale anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale angajatului nu se iau în considerare şi se clasează.

Art. ... Dacă consideră necesar, reprezentantul legal poate dispune măsuri de cercetare şi analiză detaliată a tuturor aspectelor sesizate chiar și prin reclamațiile anonime.

Art. ...Reprezentantul legal are obligația să comunice răspuns angajatului în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii, indiferent dacă soluția este favorabilă sau nefavorabilă.

Art. ... În situaţia în care aspectele sesizate prin reclamație sau cerere necesită o informare şi o cercetare mai amănunţită, reprezentantul legal poate prelungi termenul de 30 de zile cu cel mult 15 zile, cu notificarea prealabilă a angajatului.

Art. ... În cazul în care un angajat adresează mai multe cereri sau reclamații, sesizând aceeași problemă, acestea se vor conexa, salariatul urmând să primească un singur răspuns care trebuie să facă referire la toate cererile sau reclamațiile primite.

Art. ... Dacă după trimiterea răspunsului, angajatorul primește o nouă cerere sau reclamație de la același angajat cu același conținut, aceasta se clasează la numărul de înregistrare inițial, făcându-se menţiune despre faptul ca s-a răspuns.

Art. ... În cazul în care prin cerere sau reclamație sunt sesizate anumite aspecte din activitatea unei persoane, aceasta nu poate fi soluționată de persoana în cauza sau de către un subordonat al acesteia.

Art. ... Semnarea răspunsului la cerere sau reclamație se face de către reprezentantul legal al angajatorului ori de persoana împuternicită de acesta, precum şi de șeful compartimentului care a soluționat petiția.

Art. ... În răspuns se va indica, în mod obligatoriu, temeiul legal al soluției adoptate.
Actele normative pot fi urmărite la adresele:
-http://www.monitoruloficial.ro
-http://legislatie.just.ro
-http://legistm.ro

Cu stimă,
Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro
Web: https://isj.hd.edu.ro/index.php/juridic-isj
Scrie răspuns

Înapoi la “INFORMARI JURIDICE”

Cine este conectat

Utilizatori răsfoind acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator