Exercitarea autorității părintești de către un părinte

Moderator: Consilier juridic

Consilier juridic
Membru
Mesaje: 1940
Membru din: Iunie 23, 2015, 10:21 am
Localitate: Deva
Contact:

Exercitarea autorității părintești de către un părinte

Mesaj de Consilier juridic »

Exercitarea autorității părintești exclusiv de către un părinte

18 iulie 2023 | Renata DUMITRAȘ

Sursa https://www.juridice.ro/695996/tribunal ... 2023-07-18

Tribunalul Mureș a admis apelul formulat în cauză și, schimbând în parte sentința pronunțată de Judecătoria Târgu Mureș, a încuviințat ca exercitarea autorității părintești asupra minorului în vârstă de 7 ani să fie realizată exclusiv de către mamă.

Prima instanță a apreciat că nu ar exista vreun motiv întemeiat care să conducă la stabilirea exercitării autorității părintești numai de către unul dintre părinți, cu toate că reclamanta a făcut dovada faptului că de la data separației faptice dintre părți care a avut loc în 2016 și până în prezent pârâtul nu a menținut legături personale cu minorul și a plătit doar sporadic pensia de întreținere stabilită în sarcina.

În schimb, Tribunalul Mureș a hotărât că exercitarea autorității părintești în comun de ambii părinți în contextul actual îngreunează creșterea și educarea minorului.

Așadar, față de aceeași situație de fapt, instanța de apel a reținut că există motive temeinice în sensul art. 398 din C.civ. pentru ca autoritatea părintească să fie exercitată în mod exclusiv de către apelanta-reclamantă, respectiv:

1. tatăl nu menține contactul cu minorul;

2. refuzul tatălui de a-și exprima acordul în formă autentică pentru eliberarea pașaportului minorului și deplasarea acestuia în afara teritoriului României în vacanță împreuna cu mama sa prezintă un caracter abuziv;

3. exercitarea autorității părintești de către ambii părinți se răsfrânge negativ asupra minorului întrucât necesitatea exprimării acordului ambilor părinți în luarea deciziilor cu privire la minor duce la șicanarea mamei de către tată;

4. acționarea în judecată pentru obținerea suplinirii consimțământului tatălui “presupune costuri, de timp și materiale, resurse care ar putea fi investite mult mai bine de mama reclamantă pentru creșterea și educarea minorului”;

5. dorința tatălui de a se implica pe viitor în viața minorului exprimată doar la nivel declarativ nu este de natură a schimba situația existentă în prezent, situație ce impune ca autoritatea părintească să fie exercitată în mod exclusiv de către mamă. ( In atasare-Decizia civilă nr. 200 din 31 martie 2023 pronunțată de Tribunalul Mureș – Secția civilă)

Av. Renata Dumitraș, SĂVESCU & ASOCIAȚII
Fişiere ataşate
Hotarâre nr. 200_2023 din 31.03.2023 pronunțată de Tribunalul Mure.pdf
(84.52 KiB) Descărcat de 17 ori
Actele normative pot fi urmărite la adresele:
-http://www.monitoruloficial.ro
-http://legislatie.just.ro
-http://legistm.ro

Cu stimă,
Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro
Web: https://isj.hd.edu.ro/index.php/juridic-isj
Scrie răspuns

Înapoi la “INFORMARI JURIDICE”

Cine este conectat

Utilizatori răsfoind acest forum: scoalabaru și 2 vizitatori