Programul „Școala altfel”

Moderator: Consilier juridic

Consilier juridic
Membru
Mesaje: 1936
Membru din: Iunie 23, 2015, 10:21 am
Localitate: Deva
Contact:

Programul „Școala altfel”

Mesaj de Consilier juridic »

Programul „Școala altfel”
________________________________________

Ordinul nr. 6.479 din 5 octombrie 2023 aprobă Metodologia de organizare a Programului „Școala altfel”. Publicat miercuri, în Monitorul Oficial nr. 916 din 11 octombrie 2023, actul normativ stabilește cadrul legal pentru organizarea activităților în cadrul programului.
„Școala altfel“ este un program care se desfășoară la nivel național și are ca scop dezvoltarea atât a competențelor din curriculumul național, cât și a unor competențe complementare acestora, în funcție de prioritățile stabilite anual de Ministerul Educației, fiind centrat pe obiectivele de învățare la vârstă antepreșcolară, respectiv pe nevoile de învățare ale preșcolarilor și elevilor, identificate la nivelul unității de învățământ.

Prioritățile Ministerului Educației pentru Programul „Școala altfel“ sunt stabilite anual și comunicate inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, prin notă semnată de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar.

În anul școlar 2023-2024, prioritățile Programului național „Școala altfel” au fost stabilite și au rolul de a contribui la dobândirea cunoștințelor, abilităților și atitudinilor necesare pentru:
• prevenirea consumului de alcool, droguri și alte substanțe psihoactive în rândul copiilor și tinerilor;
• prevenirea și reducerea faptelor de violență verbală, fizică, psihologică – bullying, emoțională, sexuală, socială, culturală, cibernetică în rândul copiilor și tinerilor;
• reacții adecvate în situații de urgență: accidente, cutremur, incendiu, pandemie etc., inclusiv noțiuni de prim-ajutor.
• prevenirea și reducerea faptelor de discriminare în funcție de statutul social, economic sau cultural, naționalitate, etnie cetățenie, greutate, dizabilitate, vârstă în rândul copiilor și tinerilor;
• reducerea obiceiurilor alimentare nesănătoase, sedentarismului și utilizării excesive a tehnologiei, potrivit Ministerului.

Programul „Școala altfel“ are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și este derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia fiecărei unități de învățământ, conform ordinului ministrului educației privind structura anului școlar valabil în anul școlar respectiv.
În conformitate cu noua metodologie, participarea la Programul „Școala altfel“ este obligatorie atât pentru elevi, cât și pentru toate cadrele didactice din unitatea de învățământ.
Mai mult, unitatea de învățământ are obligația de a stabili oferta de activități din cadrul Programului „Școala altfel“ astfel încât să poată asigura, prin oferte alternative, participarea la aceste activități a tuturor elevilor și cadrelor didactice.
Actul normativ mai prevede că activitățile din cadrul Programului „Școala altfel“ se pot realiza în unitatea de învățământ sau în afara acesteia, respectându-se prevederile legale cu privire la siguranța elevilor.
Cu toate acestea, orice deplasare în afara unității de învățământ trebuie să aibă un pronunțat caracter educativ. Nu sunt permise deplasări ale preșcolarilor/elevilor pe durata întregului program (5 zile sau mai mult) și deplasările în afara localității care presupun costuri și pentru care unitatea de învățământ nu a identificat surse de finanțare.

În vederea dezvoltării competențelor elevilor, în cadrul programului se recomandă utilizarea:
 tehnicilor de învățare colaborativă, inclusiv bazată pe proiecte;
 metodelor de schimbare socială: bibliotecă vie, teatru forum, teatru ziar;
 dezbaterilor;
 filmelor artistice, documentare și de animație cu caracter educativ;
 resurselor educaționale online;
 abordărilor transdisciplinare, interdisciplinare sau pluridisciplinare.
Cadrele didactice continuă pe tot parcursul anului școlar activitățile cu rezultate pozitive derulate în cadrul Programului „Școala altfel“.

Evaluarea contribuției activităților organizate în unitatea de învățământ la dobândirea cunoștințelor, abilităților și atitudinilor vizate prin Programul „Școala altfel“ se realizează după cum urmează:
o elevii își autoevaluează implicarea în activitățile desfășurate și reflectează asupra învățării - în scris (chestionar, mesaje scrise), prin desen sau oral (reflecții de grup, focus-grup), ghidați de profesorul pentru învățământ primar/ dirigintele clasei;
o cadrele didactice evaluează abilitățile și atitudinile antepreșcolarilor, respectiv cunoștințele, abilitățile și schimbările de atitudini ale preșcolarilor/elevilor, prin observare, atât pe parcursul Programului „Școala altfel“, cât și după încheierea acestuia.

Pentru mai multe detalii, accesați Metodologia din 5 octombrie 2023- https://legislatie.just.ro/Public/Detal ... fis/275211!
Actele normative pot fi urmărite la adresele:
-http://www.monitoruloficial.ro
-http://legislatie.just.ro
-http://legistm.ro

Cu stimă,
Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro
Web: https://isj.hd.edu.ro/index.php/juridic-isj
Scrie răspuns

Înapoi la “INFORMARI JURIDICE”

Cine este conectat

Utilizatori răsfoind acest forum: COLEGIUL HATEG, moisildeva, SC.BAIA, scaurelvlad, sclaninoasa, scoalaromos și 14 vizitatori