Drogurile: Calea spre dependență și implicațiile juridice și sociale
Drogurile reprezintă un fenomen complex cu implicații serioase asupra individului și societății în ansamblu. În acest referat, îmi propun să explorez efectele drogurilor asupra sănătății și comportamentului uman, precum și caracterizările juridice și sociale ale consumului lor.
Consumul drogurilor afectează în primul rând funcționarea în parametri normali a creierului, interferând cu neurotransmițătorii și perturbând comunicarea între celulele nervoase.
Pe lângă dependență, drogurile pot avea efecte devastatoare asupra sănătații fizice și psihice a individului. De exemplu, consumul de heroină poate duce chiar la deces prin forma de supradozaj, în timp ce consumul excesiv de alcool poate duce la diverse probleme hepatice și cognitive.
Consumul substanțelor interzise a fost prezent încă din perioada Antichității când egiptenii extrăgeau opiul din maci, cu ajutorul căruia preparau un lichid cu efect sedativ.
Cadrul Legal
Traficul și deținerea de droguri în vederea consumului propriu sunt cele mai întâlnite infracțiuni ce au în vedere substanțele interzise și sunt reglementate în Legea nr. 143/2000 publicată în M.Of. nr. 362/3 aug. 2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.
În cuprinsul Legii nr. 143/2000 publicată în M.Of. nr. 362/3 aug. 2000, consumul acestor substanţe nu este incriminat, însă, deţinerea de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă, iar deţinerea de droguri de mare risc pentru consum propriu și fără drept se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Astfel, din practica de specialitate se prezumă că nu se poate consuma fără a deţine, dar se poate deţine, fără a consuma, bineînţeles, pentru traficare.
Traficul ilicit de droguri
Implică producția, distribuția și vânzarea ilegală a substanțelor interzise. Grupările de crimă organizată se implică în aceste activități care pot fi deja considerate o industrie pentru că profitul este foarte mare, astfel încât, exploatează dependența și nevoile consumatorilor.
Traficul ilicit alimentează un cerc vicios de violență și corupție care afectează întreaga societate, aceste grupări criminale concurează pentru teritoriu și control, ceea ce duce la un grad ridicat de infracționalitate în comunități.
Combaterea traficului ilicit de droguri
Necesită eforturi intense la nivel global, implicând cooperarea între state, agenții de aplicare a legii și organizații internaționale pentru combaterea acestui fenomen de amploare.
Eforturile includ supravegherea și interceptarea transporturilor de droguri, reducerea cererii crescute de droguri de pe piață prin programe de prevenție și educație și aplicarea corectă a legii.
Trebuie abordate și cauzele subiacente ale traficului de droguri, cum ar fi sărăcia, lipsa accesului la educație și oportunități financiare limitate, pentru a diminua vulnerabilitatea indivizilor la influențele drogurilor în ansamblu.
Clasificarea pe scurt a drogurilor:
Opiacee: sunt alcaloizii (substanțele azotate cu caracter bazic) naturali sau preparatele farmaceutice care conțin sau provin din opiu, din capsula imatură de ,,papaver somniferum”. Macul opiaceu conține în jur de 25% din acest alcaloid.
Principalele substanțe care provin din opiu sunt: morfina, codeina, și tebaina.
Din grupa fenantrenelor sunt: papavrina și narceina.
Spre deosebire de opiacee, termenul de opioide face referire la toate substanțele și medicamentele care acționează la nivelul sinapsei opiodergice.
Cannabis și derivați din acesta: planta cannabis (cânepa indiană) este originară din Asia Centrală și Asia de Sud, cunoscută în România drept cânepă, este considerat ca fiind un drog de mare risc, conține în mod natural o cantitate mare de canabidiol, preparată într-un anumit mod și consumată poate genera o stare de euforie, tot mai des întâlnită și sub forma: “High” din limba engleză.
Amfetamine: sunt folosite în exces atât pentru sporirea performanţei, cât și în scopuri de recreere.
În cazul primei situaţii, acestea încetinesc apetitul, sporesc capacitatea de efort, concentrarea și atenţia. Efectele euforice ale stimulentelor cresc dacă pastilele sunt zdrobite înainte de a fi prizate sau injectate.
Sedative: Sedativul este un drog cu acțiune directă asupra sistemului nervos central, cu efecte de relaxare, fapt ce duce la diminuarea anxietății și ajuta la instaurarea stării de calmitate.
“Barbituricele, somniferele non-barbiturice, medicamentele care relaxează mușchii, tranchilizantele și multe antihistaminice intră în această categorie.”
Halucinogene: Drogurile din clasa halucinogenelor alterează percepția, gândurile și sentimentele consumatorului. Acestea cauzează halucinații, senzații și imagini ce par extrem de reale, însă nu sunt. Substanțele halucinogene se regăsesc sub formă de ciuperci sau plante, dar și sub formă sintetică.
Solvenţi: Menționez următoarele: toluen, acetonă, butan.
Sunt substanțe care prin consum duc la efecte asemănătoare alcoolului sau anestezicelor. Cel mai răspândit mod de utilizare este inhalarea din pungi de plastic, flacoane sau alte recipiente; ex: vopsele, lacuri, acetona, gaz de brichetă, cleiuri, prenadez etc.
Stimulente: aceste substanțe acționează asupra sistemului nervos central și sunt asociate cu stări de euforie și modificarea funcţiilor motorii.
Printre exemple se numără: cocaina, crack, ecstasy etc.
Simptomele consumului de droguri:
Fizice: ochii roșii și somnoroși, imunitate scăzută, pleoapele umflate, uneori și sângerări nazale, agitația, somnolența, sedarea, tuse slabă, dureri la nivelul toracelui, schimbarea vocii, pierderea în greutate, lipsa poftei de mâncare, ten palid, răgușeală, modificarea ritmului de somn și altele;
Emoționale: Schimbări bruște ale comportamentului, iresponsabilitate, nepăsare, tristețe, oboseală, scăderea stimei de sine, confuzie, depresie, reacții întârziate, lipsa de receptivitate, anxietate, egoism și altele;
Potenţialii consumatori:
O problemă de actualitate este reprezentată de faptul că potenţialii consumatori sunt adolescenţii care în mare parte se confruntă cu probleme de integrare în societate, anxietate, depresie și altele, ei devin ușor coruptibili de dorinţa de a încerca astfel substanţe interzise în speranţa că le va da o stare de bine, uneori ei pot privi consumul acestor substanţe ca pe o cale spre integrarea în diferite anturaje, de multe ori au impresia că acestea îi pot trata dându-le stări temporare de bine, urmând ca ei să devină în majoritatea cazurilor consumatori, mai apoi dependenți de aceste substanțe.
Mediul din care provine fiecare persoană influențează dependența unui om, în special în perioada adolescenței. Un mediu familial sănătos în timpul copilăriei este un factor esențial pentru reducerea ulterioară a riscului de dependență în rândul copiilor. A fi în preajma unor persoane care consumă substanțe interzise crește șansele de a dezvolta o tulburare de consum mai târziu.
Sevrajul:
Sevrajul este reprezentat de stările fizice și psihice prin care trece o persoană care elimină parțial sau total consumul unei substanțe care i-a creat dependența (droguri, alcool etc).
Studiile spun că după aproximativ 24 de ore fără droguri încep să apară stări de anxietate și agitație. Starea de sevraj poate dura între două și opt zile și are simptome precum: tremuratul corpului, pierderea apetitului, greața, vărsături, creșterea funcțiilor cardiace și altele despre care medicii spun că pot duce la accident vascular cerebral sau infarct.
Cine suferă mai mult?
Bineînțeles ca nu putem cataloga aceste trăiri pe o scară de la unu la zece, dar din experiențele celor care au trăit aceste lucruri putem afirma:
Consumatorii de droguri – Indivizii care devin dependenți de droguri suferă consecințe fizice, mentale și sociale îngrijorătoare. Dependența poate afecta capacitatea de a funcționa în societate, de a menține sau crea relații sociale.
Tratamentul pentru această dependență este adesea dificil și necesită resurse și sprijin considerabile.
Familia și prietenii consumatorilor – Dependența nu îl afectează doar pe consumator, ci și pe cei din jur. Familia și persoanele apropiate ale acestuia pot simți o povară psihologică semnificativă, mai ales că în lipsa voinței de cooperare a dependentului, ajutorul din partea celor din jur nu poate fi acordat.
Daniel-Andrei Grămescu
Student – Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității ”Dunărea de Jos” din Galați
Sursa: https://www.juridice.ro/736027/droguril ... 2024-05-14
Implicațiile juridice și sociale ale drogurilor
Moderator: Consilier juridic
-
- Membru
- Mesaje: 1940
- Membru din: Iunie 23, 2015, 10:21 am
- Localitate: Deva
- Contact:
Implicațiile juridice și sociale ale drogurilor
Mesaj de Consilier juridic »
Actele normative pot fi urmărite la adresele:
-http://www.monitoruloficial.ro
-http://legislatie.just.ro
-http://legistm.ro
Cu stimă,
Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro
Web: https://isj.hd.edu.ro/index.php/juridic-isj
-http://www.monitoruloficial.ro
-http://legislatie.just.ro
-http://legistm.ro
Cu stimă,
Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro
Web: https://isj.hd.edu.ro/index.php/juridic-isj
Înapoi la “INFORMARI JURIDICE”
Mergi la
- Despre forum
- ↳ Indrumari pentru utilizarea forumului
- Informare CORONAVIRUS
- LEGISLATIE
- Concurs directori și directori adjuncți 2022
- Concurs directori și directori adjuncți 2021
- FORUMUL PĂRINȚILOR
- Comunicate de presa
- ↳ Comunicate generale
- Invatamant Preuniversitar
- ↳ Documente manageriale
- ↳ Informatii generale
- ↳ DECLARATII DE AVERE SI INTERESE
- ↳ Salariile nete al personalului din ISJ si a directorilor unitatilor de invatamant
- ↳ Curriculum si inspectie scolara
- ↳ Informatii generale
- ↳ Management institutional
- ↳ CONSTITUIREA CORPULUI NATIONAL DE EXPERTI
- ↳ Curriculum descentralizat
- ↳ Dezvoltarea resursei umane
- ↳ Educație timpurie
- ↳ Cercuri Pedagogice
- ↳ CRED
- ↳ Invatamant primar
- ↳ Cercuri pedagogice
- ↳ Invatamant profesional si tehnic
- ↳ Alternative educationale si invatamant particular
- ↳ Educatie permanenta
- ↳ ASIGURAREA CALITATII
- ↳ Managementul cazurilor de violență
- ↳ Retele de resurse educationale deschise(RED)
- ↳ Prescolar
- ↳ Primar
- ↳ Gimnazial
- ↳ Liceal si postliceal
- ↳ Palate si cluburi ale copiilor
- ↳ Invatamant A doua sansa
- ↳ PRAI-PLAI-PAS
- ↳ Mentorat
- ↳ Bune practici in educatie
- ↳ Tel Verde 0800816254
- ↳ Şcoala altfel
- Proiecte educationale internationale si europene
- ↳ Mesaje importante pentru scoli
- ↳ Școală după școala
- ↳ Acreditare Erasmus+
- ↳ PNRR
- ↳ ROSE
- ↳ Anunțuri achiziții ROSE
- ↳ PNRAS
- ↳ ERASMUS +
- Proiecte
- ↳ Educație fără bariere: Universitate, Progres, Transformare (Edu- UPT)
- ↳ Proiecte POSDRU
- ↳ Competente cheie pentru un bacalaureat de succes
- ↳ Dezvoltarea de competente cheie pentru evaluari nationale de succes
- ↳ Elevi mai performanti, parinti implicati
- ↳ Inovatie si performanta in pregatirea elevilor de liceu
- ↳ Incepe o cariera de succes
- ↳ Dreptul la o a doua sansa in educatie
- ↳ Proiecte POCU
- ↳ Cod MySmis133939
- ↳ Cod MySmis 107621
- ↳ Cod MySmis 107731
- ↳ Cod MySmis 106735
- ↳ Cod MySmis 105831
- ↳ Cod MySmis 103808
- Discipline
- ↳ Limba si literatura romana
- ↳ Limbi moderne
- ↳ Matematica
- ↳ Informatica
- ↳ Istorie si Socio-Umane
- ↳ Educatie tehnologica
- ↳ Cercuri pedagogice
- ↳ Cercuri pedagogice 2017-2018
- ↳ Cercuri pedagogice 2022-2023
- ↳ Fizica-Chimie
- ↳ Geografie
- ↳ Biologie
- ↳ Religie
- ↳ Arte
- ↳ Educatie fizica
- ↳ Minoritati nationale
- ↳ Bune practici
- ↳ Minoritatea romă
- ↳ Invatamant special si special integrat
- Centrul județean de excelență
- Managementul resurselor umane
- ↳ Titularizare
- ↳ Titularizare 2025
- ↳ Titularizare 2024
- ↳ Titularizare 2023
- ↳ Titularizare 2022
- ↳ Titularizare 2021
- ↳ Titularizare 2020
- ↳ Titularizare 2019
- ↳ Titularizare 2018
- ↳ Titularizare 2017
- ↳ Titularizare 2016
- ↳ Titularizare 2015
- ↳ Titularizare 2014
- ↳ Titularizare 2013
- ↳ Titularizare 2012
- ↳ Gradatii de merit
- ↳ Gradatii de merit 2025
- ↳ Gradații de merit 2024
- ↳ Gradații de merit 2023
- ↳ Gradații de merit 2022
- ↳ Gradații de merit 2021
- ↳ Gradații de merit 2020
- ↳ Gradații de merit 2019
- ↳ Gradații de merit 2018
- ↳ Gradatii de merit 2017
- ↳ Gradatii de merit 2015
- ↳ Gradatii de merit 2016
- Simpozioane, Seminarii si Concursuri scolare
- ↳ Concurs judetean de proiecte educative
- ↳ Simpozioane
- ↳ Seminarii
- ↳ Concursuri scolare
- Audit, Juridic
- ↳ INFORMARI JURIDICE
- ↳ Echivalarea perioadelor de studii efectuate în străinătate
- Plan, Salarizare, Normare
- ↳ Documente utile
- ↳ Posturi didactic auxiliar si nedidactic
- Retea scolara
- ↳ Informatii utile
- Tehnic
- ↳ Informatii utile
- CCD
- ↳ Programe de formare
- ↳ Informatii utile
- Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala
- ↳ Centrul judetean de resurse si asistenta educationala
- ↳ Informatii utile
- Examene
- ↳ Simulari
- ↳ Simulare 2024
- ↳ Simulare 2023
- ↳ Simulare 2022
- ↳ Simulare 2021
- ↳ Simulare 2020
- ↳ Simulare 2019
- ↳ Simulare 2018
- ↳ Simulare 2017
- ↳ Teste de antrenament
- ↳ Evaluare Nationala 2022
- ↳ Bacalaureat 2022
- ↳ Evaluarea Nationala
- ↳ Evaluare Nationala 2025
- ↳ Evaluare Nationala 2024
- ↳ Evaluare Națională 2024(II, IV, VI)
- ↳ Evaluare Nationala 2023
- ↳ Evaluare Nationala 2023(II, IV, VI)
- ↳ Evaluarea Națională 2022(II, IV, VI)
- ↳ Evaluare Nationala 2022
- ↳ Evaluarea Națională 2021(II, IV, VI)
- ↳ Evaluarea Națională 2021
- ↳ Evaluare Națională 2019
- ↳ Evaluare Națională 2019(II, IV, VI)
- ↳ Evaluare Națională 2018(II, IV, VI)
- ↳ Evaluare Națională 2018
- ↳ Evaluare Nationala 2017 (VIII)
- ↳ Evaluare naţională 2017(II, IV, VI)
- ↳ Examenele de certificare a calificării absolvenților învățământului profesional, liceal si postliceal
- ↳ Nivel 3
- ↳ 2022-2023
- ↳ Nivel 4
- ↳ 2022-2023
- ↳ Nivel 5
- ↳ 2022-2023
- ↳ Olimpiade si concursuri
- ↳ Admitere / Inscriere
- ↳ Admitere
- ↳ Admitere 2025
- ↳ Admitere 2024
- ↳ Admitere 2023
- ↳ Admitere 2022
- ↳ Admitere 2021
- ↳ Admitere 2020
- ↳ Înscriere în învăţământul profesional
- ↳ Admitere în învățământul profesional 2023-2024
- ↳ Admitere în învățământul profesional 2022-2023
- ↳ Admitere în învățământul profesional 2021-2022
- ↳ Admiterea în învățământul profesional 2020-2021
- ↳ Inscriere in invatamantul primar
- ↳ Înscrierea în învățământul primar 2025 - 2026
- ↳ Inscriere in invatamantul primar 2023-2024
- ↳ Inscrierein invatamantul primar 2022-2023
- ↳ Inscriere in invatamantul primar 2021-2022
- ↳ Inscriere in invatamantul primar 2020-2021
- ↳ Inscriere in invatamantul primar 2019-2020
- ↳ ”Ziua porților deschise”
- ↳ Înscrierea în învățământul primar 2018-2019
- ↳ Inscriere in invatamantul primar 2017-2018
- ↳ Inscriere in invatamantul primar 2016-2017
- ↳ Inscriere in invatamantul primar, 2013-2014
- ↳ Bacalaureat
- ↳ Bacalaureat 2025
- ↳ Bacalaureat 2024
- ↳ Bacalaureat 2023
- ↳ Bacalaureat 2022
- ↳ Bacalaureat 2021
- ↳ Bacalaureat 2020
- ↳ Bacalaureat 2019
- ↳ Bacalaureat 2018
- ↳ Bacalaureat 2017
Cine este conectat
Utilizatori răsfoind acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 30 vizitatori