DARE DE SEAMĂ CONSILIER JURIDIC-2024

Moderator: Consilier juridic

Consilier juridic
Membru
Mesaje: 1940
Membru din: Iunie 23, 2015, 10:21 am
Localitate: Deva
Contact:

DARE DE SEAMĂ CONSILIER JURIDIC-2024

Mesaj de Consilier juridic »

Nr. 25 din 13.01.2025

DARE DE SEAMĂ-2024
-CONSILIER JURIDIC-

Consilierul juridic își exercită profesia conform următoarele acte normative:
1. Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic, cu modificările și completările ulterioare,
2. Statutul din 6 martie 2004 al profesiei de consilier juridic, cu modificările și completările ulterioare,
3. Codul deontologic al consilierului juridic,
4. art. 17 alin. (6) din Ordinul nr. 5.530 din 5 octombrie 2011 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a inspectoratelor şcolare, cu modificările și completările ulterioare,
5. Contractul individul de muncă,
6. Proceduri interne proprii.
Consilierul juridic este angajat al inspectoratului școlar de la data de 19.06.2015, pe bază de Contract individual de muncă (Nr. 852 / 18.06.2015).
Fișa postului a fost actualizată cu noile prevederi. Consilierul juridic este cu statut de definitiv, membru cu drepturi depline al Asociaţiei Fidelis Legis. Dovada înscrierii în tabloul consilierilor juridici definitivi ai Asociaţiei Fidelis Legis, la adresa http://www.asociatiafidelislegis.ro/tab ... r-juridici, cu toate drepturile și obligațiile care decurg din acest statut.
Activitățile consilierului juridic în anul 2024, au fost desfășurate conform art. 17 alin. (6) din Ordinul nr. 5.530 din 5 octombrie, cu modificările și completările ulterioare, astfel:

a. Apărarea/reprezentarea drepturilor şi a intereselor legitime ale inspectoratului şcolar în raporturile cu autorităţile publice, instituţiile de orice natură, precum şi cu orice persoană fizică sau juridică.

Consilierul juridic a apărat și reprezentat drepturile şi interesele legitime ale inspectoratului şcolar în fața Parchetului, Poliției, a instituțiilor publice și/sau private, dar și față de orice persoană fizică, fără discriminare sau părtinire.
A sesizat din oficiu conducerea I.S.J. Hunedoara atunci când a constat că interesele legitime ale inspectoratului şcolar sunt încălcate de autorităţi publice, instituţii de orice natură, precum şi de către orice persoană fizică sau juridică. A venit cu propuneri pertinente de sesizare a organismelor statului, după caz.

b. Reprezentarea intereselor legitime ale inspectoratului şcolar în faţa instanţelor judecătoreşti de orice nivel.

Pentru buna gestionare a acestui aspect de contencios, în functia de consilier juridic a avut rolul și obligația de a reprezenta interesele legitime ale inspectoratului şcolar în faţa instanţelor judecătoreşti de orice nivel (http://portal.just.ro/SitePages/acasa.aspx).
In anul 2024 a reprezentat inspectoratul şcolar în faţa instanţelor judecătoreşti (judecătorii, tribunale, curți de apel), însumând 18 procese, cu un numar total de 45 de înfățișări pe an.
Predominante au fost cauzele privind litigiile de muncă care au avut ca obiect acordarea unor drepturi bănești (sporuri), altele de contencios administrativ (suspendare/anulare acte administrative).
Nu au existat procese de penal.
Procesele privind acordarea drepturilor bănești au fost soluționate de către instanțe în favoarea angajaților datorită cadrului legal favorabil acestora.
Litigiile de contencios administrativ (anulare act administrativ) au fost soluționate către instanțe în favoarea Inspectoratului Școlar Județean.
O cauză a litigiilor este interpretarea subiectivă a legislatiei de către angajați/angajatori, în special legea salarizării dar și nemulțumirile personale.
La procese, consilierul juridic a întocmit documentația specifică, s-a prezentat la termenele la instanţele de judecată, a manifestat conștiinciozitate şi probitate profesională în procese și a pledat cu demnitate faţă de completul de judecată şi față de părţile aflate în proces, a depus concluzii orale sau note de şedinţă ori de câte ori a considerat necesar acest lucru sau instanţa de judecată a dispus în acest sens.
A folosit cu succes aplicația Ministerului de Justiție ,,Dosarul electronic” și a consiliat directorii cu privire la implementarea Parteneriatului Inspectorat-Tribunal privind Dosarul electronic.
Unitățile școlare au primit consiliere juridică și modele de acte procesuale. A întocmit o procedură privind modul de reacția a unităților școlare atunci când sunt chemate în instanță -Gestionarea corectă a situațiilor litigioase (proceselor)- http://forum.isj.hd.edu.ro/viewtopic.php?t=30939 .
Situația procesuală este reflectată și ţinută la zi în Registrul special al litigilor (letric și electronic).
Juristul a arhivat corespunzător dosarele și documentele aferente proceselor, conform cu Nomenclatorul Arhivistic. Dosarele sunt păstrate în siguranță, în dulap încuiat, în biroul 303 din inspectorat.
Situația centralizată a proceselor a fost transmisă periodic auditului intern și serviciului salarizare-normare (Tribunalul HUNEDOARA - Căutare dosare -http://portal.just.ro/97/SitePages/dosa ... id_inst=97 , Anexa nr. 1).

c. Asigurarea asistenţei şi a consultanței de specialitate inspectorului şcolar general, inspectorilor şcolari generali adjuncţi, compartimentelor din cadrul inspectoratului şcolar, precum şi unităţilor de învăţământ, la solicitarea acestora

A acordat asistenţă şi consultanţă juridică la cerere, inspectorului şcolar general, inspectorilor şcolari generali adjuncţi, compartimentelor din cadrul inspectoratului şcolar, unităţilor de învăţământ. Consilierea s-a realizat pe căi oficiale în scris, conform procedurii aprobate dar și verbal, direct sau prin e-mail/telefonic.
Pentru cazurile complexe, a completat o Fișă de evidență a cazului, cu număr de înregistrare și/sau a înregistrat audio-video cazul.
Cazurile au fost luate în evidență în Registrul de evidenţă a consultaţiilor. În urma consultațiilor oferite, a formulat Informări juridice și au fost aduse la cunoștința angajaților din rețeaua școlară (http://forum.isj.hd.edu.ro/viewforum.php?f=150 ).
Juristul a postat pe forumul dedicat proiectele de acte normative, a centralizat propunerile la inițiator.

d. Păstrarea evidenţei lucrărilor realizate și păstrarea dosarelor de instanţă

A gestionat și arhivat corespunzător documentele, conform cu Nomenclatorul Arhivistic. În vederea desfăşurării activităţii în cele mai bune condiţii, are la dispoziţie următoarele registre:
1. Registrul de evidenţă a ieşirilor şi intrărilor de corespondenţă juridică numerotate şi datate;
2. Registrul de evidenţă privind orice situaţie litigioasă cu care a fost sesizat;
3. Registrul de evidenţă privind avizele scrise;
4. Registrul de evidenţă a consultaţiilor (punctelor de vedere);
5. Registrul de înregistrare a actelor juridice atestate de consilierul juridic cu privire la identitatea părţilor, a conţinutului şi a datei actelor.

e. Rezolvarea altor lucrări cu caracter juridic, în funcţie de specificul activităţii, repartizate de către inspectorul şcolar general

A contrasemnat actele cu caracter juridic emise de inspectoratul şcolar și a emis puncte de vedere juridice, atunci când au fost solicitate.
S-a implicat în activitatea de soluționare a petitiilor și a litigiilor apărute la nivel de județ prin consilierea persoanelor responsabile cu emiterea răspunsului la petiții. Pentru buna desfășurare a activității, a redactat proceduri specifice, în colaborare cu alți angajați.

f. Participarea la comisiile constituite la nivelul inspectoratului şcolar

În perioada analizată, a asigurat corespunzător consilierea juridică a comisiilor constituite la nivel de inspectorat școlar (mobilitate, examene naționale ale cadrelor didactice/elevilor, comisia de disciplină, comisia de etică, comisia de echivalare a studiilor, gradația de merit etc.).

g. Acordarea avizului de legalitate pentru actele cu caracter juridic ale inspectoratului şcolar

Activitatea de avizare juridică (control de legalitate) s-a efectuat după analiza exhaustivă a actelor administrative supuse analizei (decizii, hotărâri de C.A.), prin raportare la legislația în vigoare. Necesitatea și oportunitatea actului a fost prezentată personal de către inițiatorul proiectului de act administrativ.
Avizele favorabile cu observații și cele nefavorabile au fost însoțite de note scrise/referate, în vederea refacerii și îndepărtării neregularităților. Avizele au fost luate în evidență în Registrul de evidenţă avize.
Situația Deciziilor avizate de legalitate, pe ani, se prezintă astfel:
-2019-492
-2020-470
-2021-943
-2022-628
-2023-387
-2024-368

h. Obţinerea titlurilor executorii şi transmiterea acestora la compartimentul financiar-contabil în vederea executării


Titlurile executorii au fost transmise cu adresă oficială contabilului șef al inspectoratului școlar, în termen. Actele au ajuns la biroul salarizare și puse în plată.

i. Întocmirea, actualizarea şi gestionarea procedurilor interne specifice compartimentului juridic


Consilierul juridic a desfășurat activitatea în baza procedurilor elaborate personal în baza O.S.G.G. nr. 600/2018, actualizat:
1. Procedura privind reprezentarea juridică în faţa instanţelor judecătoreşti sau a oricăror alte organe ale administraţiei de stat;
2. Procedura privind evidența registrelor consilierului juridic;
3. Procedura privind activitatea de consultanţă juridică a consilierului juridic;
4. Procedura privind gestionarea situațiilor litigioase de căre unităție școlare;
5. Procedura privind gestionarea dosarului electronic de căre unităție școlare;
6. Procedura privind activitatea de acordare a vizei juridice;
7. Proceduri specifice managementului riscului la compartimentul juridic (Listă de activităţi, tabel obiective specifice, plan de acţiune, baza de calcul, registru de riscuri).
A redactat și actualizat proceduri specifice, în colaborare cu alți angajați:
1. Procedura privind redactarea și arhivarea documentelor;
2. Procedura privind soluționarea petitiilor;
3. Procedura privind analizarea documentației de organizare a concursurilor de angajare;
4. Procedura privind cercetarea disciplinară a angajaților unităților școlare;
5. Procedura privind echivalarea a studiilor efectuate în altă tară;
6. Procedura de rezolvare a situaţiilor conflictuale dintre părinți și unitățile școlare;
7. Procedura privind cercetarea disciplinară a personalului de conducere, îndrumare și control;
8. Proceduri de interventie în caz de violență scolară.

j. Informarea conducerii şi a membrilor compartimentelor inspectoratului şcolar cu privire la dispoziţiile cu caracter normativ de interes general şi specifice învăţământului

Juristul a informat conducerea, angajații inspectoratului școlar și conducerea unităților școlare prin informări juridice postate pe site-ul instituției (http://www.isj.hd.edu.ro ), cât și pe forum-ul instituției (http://forum.isj.hd.edu.ro), secțiunea: Legislație, Informări juridice (http://forum.isj.hd.edu.ro/viewforum.php?f=150 ).

k. Îndeplinirea altor atribuţii prevăzute de lege, cu respectarea prevederilor legale

Consilierul juridic a introdus în Edusal sporurile de condiții vătămătoare de muncă, pentru 39 de angajați ai instituției.
A condus ședințele Comisiei Județene de Etică de pe lângă inspectoratul școlar în calitate de președinte. Nu au fost înregistrate cazuri în anul 2024.
A participat activ la ședintele Consiliului de Administrație al inspectoratului școlar, în calitate de membru cu drept de vot.
A participat la ședintele Comisiei Paritare de pe lângă inspectoratul școlar, și a întocmit procesele verbale, în calitate de secretar.
A desfășurat activități specifice pe linia implementării Strategiei naţionale anticorupţie la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
A completat și a păstrat registrele speciale ale consilierului juridic în condiții de siguranță.
A analizat legalitatea cererilor, a petițiilor şi a memoriilor şi a exprimat puncte de vedere/opinii juridice, singur sau împreună cu personalul angajat al inspectoratului școlar.
Împreună cu consilierul tehnic al inspectoratului școlar, a analizat legalitatea cererilor privind schimbarea destinației imobilelor în care au funcționat sau funcționează unități școlare.
A lecturat, a ținut evidenţa şi a actualizat baza de date privind monitorizarea ordinelor şi rezoluţiilor/notelor ministrului educației.
A acordat consultanţă juridică publicului intern și extern al inspectoratului şcolar, prin programul de relații de cu publicul (6 ore pe săptămână), conform planificării aprobate de către inspectorul școlar general.
A respectat prevederile legale privind lucrul cu documentele neclasificate și clasificate şi cu sistemele informatice.
A solicitat în scris de la angajați informații/mijloace probatorii pentru procese.
A contribuit la întocmirea notelor de serviciu emise de inspectorul școlar general.
Actele normative pot fi urmărite la adresele:
-http://www.monitoruloficial.ro
-http://legislatie.just.ro
-http://legistm.ro

Cu stimă,
Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro
Web: https://isj.hd.edu.ro/index.php/juridic-isj
Scrie răspuns

Înapoi la “INFORMARI JURIDICE”

Cine este conectat

Utilizatori răsfoind acest forum: Bing [Bot], c.i.gimnastica, Consilier juridic, CSS_PETROSANI, SC BERTHELOT, SC TELIUC, Scoala Bucuresci și 7 vizitatori