ISTORICUL CREȘEI DEVA
Înscriindu-se în planul național de înființare a creșelor, Creşa din municipiul Deva a luat fiinţă la data de 26 mai 1971, construindu-se un imobil situat pe Aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonată Spitalului Judeţean Deva.
La data de 19 iunie 1978, în urma reorganizării, s-a înfiinţat creşa săptămânală la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul creşei săptămânale era de luni, ora 06.00 până sâmbăta la orele 16.00.
Din data de 1 iulie 2001 Creşa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare păstrată până în prezent. Creșa se află în subordinea Consiliului Local al Municipiului Deva conform Hotărârii Consiliului Local Deva nr. 318 din 2001 privind aprobarea protocolului de predare-primire a patrimoniului Creșei de la Spital către Consiliul Local Deva.
In 15 iunie 2008 s-a desfiinţat creşa săptămânală, transformându-se în creşă de zi, cu program de luni-vineri, de la orele 06. 00 la 18.00. Acest program se păstrează și astăzi.
Creșa Deva este un serviciu de interes local, public care are misiunea de a oferi, pe timpul zilei, servicii integrate de îngrijire, supraveghere și educație timpurie a copiilor de vârstă antepreșcolară a cărei organizare si funcționare respectă prevederile Legii nr. 263/2007 privind înființarea, organizarea si funcționarea creșelor, cu modificările și completările ulterioare.
Creșa face parte atât din sistemul național de servicii sociale reglementat de Legea asistenței sociale nr. 292/2011, prin furnizarea de servicii de îngrijire si supraveghere, cât și din sistemul de învățământ preuniversitar reglementat de Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările si completările ulterioare, prin furnizarea de servicii de educație timpurie antepreșcolară.
Creșa are personalitate juridică proprie, are conturi separate si își conduce evidențele financiar-contabile ca oricare instituție cu personalitate juridică. Creșa are sediul în Deva, str. Aleea Viitorului, nr.5, jud. Hunedoara.
În prezent, terenul şi clădirea creşei, are ca proprietar Consiliul Local al Municipiului Deva, fiind evidenţiate în extrasul CF nr. 64579-Deva, cu nr. cadastral 64579, în suprafaţă de 2235 mp.
Imobilul existent este o construcţie în regim S+P+1E, folosită ca unitate preşcolară, cu funcţiunea creşă, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani.
Forma în plan a clădirii este neregulată sub formă de T şi se compune din două corpuri dispuse perpendicular una pe cealaltă, cu casa scării amplasată în zona centrală.
Date tehnice:
1. regim de înălţime : S+P+1E,
2. suprafaţa construită : 453 mp,
3. suprafaţa desfăşurată: 906 mp,
4. înălţimea totală: 8,43 m de la cota ±0,00,
5. fundaţii continue elastice sub ziduri din beton armat,
6. structura verticală de rezistenţă: stâlpi şi grinzi din beton armat şi zidărie portantă cu goluri tip porotherm, atât pentru pereţii exteriori cât şi pentru pereţii de compartimentare,
7. structura orizontală de rezistenţă-planşeele peste parter şi etaj sunt realizate din beton armat,
8. acoperişul: tip şarpantă din lemn, în patru ape, cu învelitoare din tablă cutată, având panta de 12°,
9. tâmplăria: la exterior uşi şi ferestre din PVC alb, cu geam tip termopan iar la interior uşi din PVC, alb, cu geam normal.
Accentuându-se interesul pentru educația timpurie, acest domeniu a făcut obiectul unei legi speciale-Legea nr. 263 din 19 iulie 2007 privind înfiinţarea, organizarea si funcţionarea creşelor.
Mai târziu, în anul 2011, Legea nr. 1 din 2011 a educaţiei naţionale trata special creșa, aceasta având rol în educaţia antepreşcolară a copilului între 0-3 ani.
La finele anului 2012 a apărut Hotărarea nr. 1252 din 12 decembrie 2012 privind aprobarea Metodologiei de organizare si functionare a creselor si a altor unitati de educatie timpurie anteprescolara care stabileste clar rolul si locul creselor: creşele fac parte atât din sistemul naţional de servicii sociale reglementat de Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, prin furnizarea de servicii de îngrijire şi supraveghere, cât şi din sistemul de învăţământ preuniversitar reglementat de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, prin furnizarea de servicii de educaţie timpurie antepreşcolară.
În urma adoptării Hotărârii C.L. Deva nr. 9 din 28 ianuarie 2013, Creșa Deva a fost reorganizată conform Hotararii nr. 1252 din 12 decembrie 2012, facând parte atat din sistemul national de servicii sociale reglementat de Legea asistentei sociale nr. 292 din 2011, prin furnizarea de servicii de îngrijire si supraveghere, cât si din sistemul de învatamant preuniversitar reglementat de Legea educatiei nationale nr. 1 din 2011, cu modificarile si completările ulterioare, prin furnizarea de servicii de educaţie timpurie anteprescolară.
În statul de funcții al Cresei Deva a apărut câte un educator puericultor pentru fiecare grupă de creșă, Creșa reușind să angajeze o persoană calificată pentru educația copiilor.Totodată, s-a urmărit realizarea unui raport optim între angajat/copii si personal de îngrijire/copii.
Organigrama Creșei a suferit modificări, activitatea Creșei derulându-se în trei compartimente (administrativ, grupa mare și grupa mică), cu un stat de funcții de 23 de persoane, dintre care 19 persoane încadrate.
Hotărârea C.L. Deva nr. 9 din 2013 a aprobat și două acte de bază privind organizarea, funcționarea și regulile interne ale Creșei (ROI, ROF).
În martie 2013 a apărut Ordinul nr. 3412/557/2013 privind aprobarea Metodologiei de evaluare instituţională în vederea autorizării, acreditării şi evaluării periodice a furnizorilor de educaţie timpurie antepreşcolară, ordin care prevede că furnizorii de educaţie timpurie antepreşcolară care funcţionează legal în anul şcolar 2012 – 2013 se consideră acreditaţi şi se supun doar procedurilor de evaluare externă periodică, în urma cărora vor fi înscrişi în Registrul naţional al furnizorilor de educaţie timpurie antepreşcolară acreditaţi.
În acest sens, Creșa Deva se bucură de acreditarea de jure oferită de ordinul menționat, ulterior supunându-se evaluării externe de către ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar ), desfăşurarea procedurilor de evaluare externă periodică având loc la 3 ani de la obţinerea acreditării.
Conformându-se prevederilor privind respectarea normelor sanitare, Direcția de Sănătate Publică a Județului Hunedoara a emis pentru Creșa Deva Autorizația de funcționare nr. 95 din 7 iunie 2013.
În urma concursului desfășurat pentru ocuparea postului de director din 1 aprilie 2013 juristul Ion Nistor exercită pentru un mandat de 5 ani funcția de director al Creșei Deva, fiindu-i încredințată prin dispoziția Primarului organizarea, conducerea resurselor umane, administrarea precum și gestionarea patrimoniului și a bunurilor materiale și financiare, în condițiile realizării unui management eficient și de calitate.
Directorul Creșei este sprijinit în actul de conducere de un Consiliu Consultativ alcatuit din reprezentanții beneficiarilor și membrii comunității locale care sprijină parteneriatul instituție –comunitate și sustin un management prin care creșa să aibă locul cuvenit între instituțiile reprezentative de educare și formare.
Incepând cu anul școlar 2013-2014, s-a constituit Consiliul Consultativ al Creșei Deva în următoarea componență: doi reprezentanţi ai Primăriei Deva, doi reprezentanţi ai beneficiarilor (părinților), un reprezentant al Consiliului Local Deva, doi reprezentanţi din cadrul organizaţiilor neguvernamentale din domeniul serviciilor sociale.
Potrivit unor obligații privind calitatea serviciilor sociale din data de 19 iulie 2013 Creșa Deva se numără printre serviciile sociale acreditate de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Politici familiale, incluziune şi asistenţă socială, fiind cuprinsă în Registrul electronic unic al serviciilor sociale, pozitia 4289.
În urma adoptării Hotărârii C.L. Deva nr. 222 din 26 iulie 2013, începând cu anul școlar 2013/2014 Creșa Deva face parte din rețeaua unităților școlare care ființează pe raza municipiului Deva, (http://www.primariadeva.ro/fisiere/modu ... 05/222.pdf ).
La finele anului 2013, în urma adoptării Hotărârii C.L. Deva nr. 427 din 23 decembrie 2013, la Creșa Deva se stabileste cuantumul alocaţiei zilnice de hrană la suma de 8 lei/zi/copil, cost suportat de la bugetul local. De la înființarea Creșei si până la 31 decembrie 2013, costul mesei copiilor a fost suportat de către părinte.
Costul mediu lunar de întreţinere a unui copil în Creşa Deva s-a stabilit pentru anul 2014 la 555 lei/copil/lună, cost care va asigura derularea serviciilor în bune condițiuni.
Hotărârea C.L. aprobă pentru anul 2014 un număr de 60 de locuri disponibile pentru copii în Creşa Deva.
Valoarea contribuţiei părinţilor/reprezentanţilor legali ai căror copii beneficiază de serviciile creşei, a fost stabilită astfel:
a) pentru părinţii/reprezentanţii legali care au un singur copil în familie şi au un venit mediu lunar brut cumulat peste 700 lei – cuantumul contribuţiei zilnice va fi de 5 lei/zi/copil.
b) pentru părinţii/reprezentanţii legali care au 2 sau mai mulţi copii în familie şi au un venit mediu lunar brut cumulat peste 700 lei – cuantumul contribuţiei zilnice va fi de 3 lei/zi/copil.
c) pentru părinţii/reprezentanţii legali care au un singur copil în familie şi au un venit mediu lunar brut cumulat între 225-699 lei – cuantumul contribuţiei zilnice va fi de 3 lei/zi/copil.
d) pentru părinţii/reprezentanţii legali care au 2 sau mai mulţi copii în familie şi au un venit mediu lunar brut cumulat între 225-699 lei – cuantumul contribuţiei zilnice va fi de 1,5 lei/zi/copil.
De asemenea, Hotărârea aprobă finanțarea sumelor necesare în completare de la bugetul local (cheltuielile de întreţinere, hrană şi gospodărie, obiecte de inventar, echipament şi cazarmament, materiale igienico-sanitare şi altele asemenea).
Creșa a promovat parteneriatul activ, în acest sens sunt încheiate protocoale de colaborare cu un liceu, cu o școală primară, cu patru creșe din județ și cu două ONG-uri.
Parteneriatul cu părinții este promovat printr-un contract de prestări servicii.
În urma adoptării Hotărârii C.L. Deva nr. 455 din 22 decembrie 2014, s-a stabilit pentru anul 2015 cuantumul alocaţiei zilnice de hrană la suma de 12 lei/zi/copil, cost suportat de către bugetul local/Creșa Deva.
Hotărârea stabilește pentru anul 2015 și costul mediu lunar de întreţinere a unui copil înscris la Creşa Deva la suma de 1182 lei/copil/lună.
Hotărârea aprobă pentru anul 2015 un număr de 60 de locuri disponibile pentru copii (50 la program prelungit si 10 la program normal).
Valoarea contribuţiei părinţilor/reprezentanţilor legali ai căror copii beneficiază de serviciile creşei a fost stabilită astfel:
a) pentru părinţii/reprezentanţii legali care au un singur copil în familie şi au un venit mediu lunar brut cumulat peste 700 lei – cuantumul contribuţiei zilnice va fi de 11 lei/zi/copil,
b) pentru părinţii/reprezentanţii legali care au 2 sau mai mulţi copii în familie şi au un venit mediu lunar brut cumulat peste 700 lei – cuantumul contribuţiei zilnice va fi de 5 lei/zi/copil,
c) pentru părinţii/reprezentanţii legali care au un singur copil în familie şi au un venit mediu lunar brut cumulat între 225-699 lei – cuantumul contribuţiei zilnice va fi de 5 lei/zi/copil,
d) pentru părinţii/reprezentanţii legali care au 2 sau mai mulţi copii în familie şi au un venit mediu lunar brut cumulat între 225-699 lei – cuantumul contribuţiei zilnice va fi de 3 lei/zi/copil.
Sumele încasate din contribuţiile părinţilor/reprezentanţilor legali reprezintă venit la dispoziţia creşei, venituri care se vor cheltui în interesul copilului și vor asigura derularea serviciilor în bune condițiuni.
De asemenea, Hotărârea aprobă finanțarea sumelor necesare în completare de la bugetul local pentru copiii din creşă ai căror părinţi sau susţinători legali au domiciliul în Deva (cheltuielile de întreţinere, hrană şi gospodărie, obiecte de inventar, echipament şi cazarmament, materiale igienico-sanitare şi altele asemenea).
Pentru aplicarea hotărârii menționate, părinții aduc adeverințe de venit, după caz.
Ulterior, părinții incheie cu creșa un Act adițional la Contractul de prestări servicii.
DIRECTOR
JURIST ION NISTOR
Adresa Cresa Deva:
Deva, Aleea Viitorului, nr. 5
Telefon/fax: 0254/230 250
E-mail: cresa.deva@gmail.com
Web: http://www.primariadeva.ro/cresa-deva
Galerie foto:
http://orasuldeva.ro/orasul/index.php/i ... a-din-deva
http://orasuldeva.ro/orasuldeva/cresagojdu.htm
https://www.facebook.com/home.php#!/pag ... 41?fref=ts
http://www.primariadeva.ro/cresa-deva/
ISTORICUL CREȘEI DEVA
Moderator: Gabriela Berbeceanu
-
- Membru
- Mesaje: 10
- Membru din: Octombrie 29, 2014, 11:52 am
- Localitate: Deva
- Contact:
Mergi la
- Despre forum
- ↳ Indrumari pentru utilizarea forumului
- Informare CORONAVIRUS
- LEGISLATIE
- Concurs directori și directori adjuncți 2022
- Concurs directori și directori adjuncți 2021
- FORUMUL PĂRINȚILOR
- Comunicate de presa
- ↳ Comunicate generale
- Invatamant Preuniversitar
- ↳ Documente manageriale
- ↳ Informatii generale
- ↳ DECLARATII DE AVERE SI INTERESE
- ↳ Salariile nete al personalului din ISJ si a directorilor unitatilor de invatamant
- ↳ Curriculum si inspectie scolara
- ↳ Informatii generale
- ↳ Management institutional
- ↳ CONSTITUIREA CORPULUI NATIONAL DE EXPERTI
- ↳ Curriculum descentralizat
- ↳ Dezvoltarea resursei umane
- ↳ Educație timpurie
- ↳ Cercuri Pedagogice
- ↳ CRED
- ↳ Invatamant primar
- ↳ Cercuri pedagogice
- ↳ Invatamant profesional si tehnic
- ↳ Alternative educationale si invatamant particular
- ↳ Educatie permanenta
- ↳ ASIGURAREA CALITATII
- ↳ Managementul cazurilor de violență
- ↳ Retele de resurse educationale deschise(RED)
- ↳ Prescolar
- ↳ Primar
- ↳ Gimnazial
- ↳ Liceal si postliceal
- ↳ Palate si cluburi ale copiilor
- ↳ Invatamant A doua sansa
- ↳ PRAI-PLAI-PAS
- ↳ Mentorat
- ↳ Bune practici in educatie
- ↳ Tel Verde 0800816254
- ↳ Şcoala altfel
- Proiecte educationale internationale si europene
- ↳ Mesaje importante pentru scoli
- ↳ Școală după școala
- ↳ Acreditare Erasmus+
- ↳ PNRR
- ↳ ROSE
- ↳ Anunțuri achiziții ROSE
- ↳ PNRAS
- ↳ ERASMUS +
- Proiecte
- ↳ Educație fără bariere: Universitate, Progres, Transformare (Edu- UPT)
- ↳ Proiecte POSDRU
- ↳ Competente cheie pentru un bacalaureat de succes
- ↳ Dezvoltarea de competente cheie pentru evaluari nationale de succes
- ↳ Elevi mai performanti, parinti implicati
- ↳ Inovatie si performanta in pregatirea elevilor de liceu
- ↳ Incepe o cariera de succes
- ↳ Dreptul la o a doua sansa in educatie
- ↳ Proiecte POCU
- ↳ Cod MySmis133939
- ↳ Cod MySmis 107621
- ↳ Cod MySmis 107731
- ↳ Cod MySmis 106735
- ↳ Cod MySmis 105831
- ↳ Cod MySmis 103808
- Discipline
- ↳ Limba si literatura romana
- ↳ Limbi moderne
- ↳ Matematica
- ↳ Informatica
- ↳ Istorie si Socio-Umane
- ↳ Educatie tehnologica
- ↳ Cercuri pedagogice
- ↳ Cercuri pedagogice 2017-2018
- ↳ Cercuri pedagogice 2022-2023
- ↳ Fizica-Chimie
- ↳ Geografie
- ↳ Biologie
- ↳ Religie
- ↳ Arte
- ↳ Educatie fizica
- ↳ Minoritati nationale
- ↳ Bune practici
- ↳ Minoritatea romă
- ↳ Invatamant special si special integrat
- Centrul județean de excelență
- Managementul resurselor umane
- ↳ Titularizare
- ↳ Titularizare 2025
- ↳ Titularizare 2024
- ↳ Titularizare 2023
- ↳ Titularizare 2022
- ↳ Titularizare 2021
- ↳ Titularizare 2020
- ↳ Titularizare 2019
- ↳ Titularizare 2018
- ↳ Titularizare 2017
- ↳ Titularizare 2016
- ↳ Titularizare 2015
- ↳ Titularizare 2014
- ↳ Titularizare 2013
- ↳ Titularizare 2012
- ↳ Gradatii de merit
- ↳ Gradatii de merit 2025
- ↳ Gradații de merit 2024
- ↳ Gradații de merit 2023
- ↳ Gradații de merit 2022
- ↳ Gradații de merit 2021
- ↳ Gradații de merit 2020
- ↳ Gradații de merit 2019
- ↳ Gradații de merit 2018
- ↳ Gradatii de merit 2017
- ↳ Gradatii de merit 2015
- ↳ Gradatii de merit 2016
- Simpozioane, Seminarii si Concursuri scolare
- ↳ Concurs judetean de proiecte educative
- ↳ Simpozioane
- ↳ Seminarii
- ↳ Concursuri scolare
- Audit, Juridic
- ↳ INFORMARI JURIDICE
- ↳ Echivalarea perioadelor de studii efectuate în străinătate
- Plan, Salarizare, Normare
- ↳ Documente utile
- ↳ Posturi didactic auxiliar si nedidactic
- Retea scolara
- ↳ Informatii utile
- Tehnic
- ↳ Informatii utile
- CCD
- ↳ Programe de formare
- ↳ Informatii utile
- Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala
- ↳ Centrul judetean de resurse si asistenta educationala
- ↳ Informatii utile
- Examene
- ↳ Simulari
- ↳ Simulare 2024
- ↳ Simulare 2023
- ↳ Simulare 2022
- ↳ Simulare 2021
- ↳ Simulare 2020
- ↳ Simulare 2019
- ↳ Simulare 2018
- ↳ Simulare 2017
- ↳ Teste de antrenament
- ↳ Evaluare Nationala 2022
- ↳ Bacalaureat 2022
- ↳ Evaluarea Nationala
- ↳ Evaluare Nationala 2025
- ↳ Evaluare Nationala 2024
- ↳ Evaluare Națională 2024(II, IV, VI)
- ↳ Evaluare Nationala 2023
- ↳ Evaluare Nationala 2023(II, IV, VI)
- ↳ Evaluarea Națională 2022(II, IV, VI)
- ↳ Evaluare Nationala 2022
- ↳ Evaluarea Națională 2021(II, IV, VI)
- ↳ Evaluarea Națională 2021
- ↳ Evaluare Națională 2019
- ↳ Evaluare Națională 2019(II, IV, VI)
- ↳ Evaluare Națională 2018(II, IV, VI)
- ↳ Evaluare Națională 2018
- ↳ Evaluare Nationala 2017 (VIII)
- ↳ Evaluare naţională 2017(II, IV, VI)
- ↳ Examenele de certificare a calificării absolvenților învățământului profesional, liceal si postliceal
- ↳ Nivel 3
- ↳ 2022-2023
- ↳ Nivel 4
- ↳ 2022-2023
- ↳ Nivel 5
- ↳ 2022-2023
- ↳ Olimpiade si concursuri
- ↳ Admitere / Inscriere
- ↳ Admitere
- ↳ Admitere 2025
- ↳ Admitere 2024
- ↳ Admitere 2023
- ↳ Admitere 2022
- ↳ Admitere 2021
- ↳ Admitere 2020
- ↳ Înscriere în învăţământul profesional
- ↳ Admitere în învățământul profesional 2023-2024
- ↳ Admitere în învățământul profesional 2022-2023
- ↳ Admitere în învățământul profesional 2021-2022
- ↳ Admiterea în învățământul profesional 2020-2021
- ↳ Inscriere in invatamantul primar
- ↳ Înscrierea în învățământul primar 2025 - 2026
- ↳ Inscriere in invatamantul primar 2023-2024
- ↳ Inscrierein invatamantul primar 2022-2023
- ↳ Inscriere in invatamantul primar 2021-2022
- ↳ Inscriere in invatamantul primar 2020-2021
- ↳ Inscriere in invatamantul primar 2019-2020
- ↳ ”Ziua porților deschise”
- ↳ Înscrierea în învățământul primar 2018-2019
- ↳ Inscriere in invatamantul primar 2017-2018
- ↳ Inscriere in invatamantul primar 2016-2017
- ↳ Inscriere in invatamantul primar, 2013-2014
- ↳ Bacalaureat
- ↳ Bacalaureat 2025
- ↳ Bacalaureat 2024
- ↳ Bacalaureat 2023
- ↳ Bacalaureat 2022
- ↳ Bacalaureat 2021
- ↳ Bacalaureat 2020
- ↳ Bacalaureat 2019
- ↳ Bacalaureat 2018
- ↳ Bacalaureat 2017
Cine este conectat
Utilizatori răsfoind acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori