Netransmiterea datelor in Reges/Revisal

Moderator: Consilier juridic

Consilier juridic
Membru
Mesaje: 1940
Membru din: Iunie 23, 2015, 10:21 am
Localitate: Deva
Contact:

Netransmiterea datelor in Reges/Revisal

Mesaj de Consilier juridic »

Netransmiterea datelor in Reges in termenele prevazute de HG nr.905/2017. Ce amenzi risca angajatorii?


Potrivit prevederilor art.8 din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor , constituie contraventii si se sanctioneaza urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:

1. Netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de munca (datele de identificare ale angajatorului; datele de identificare a salariatilor; data incheierii contractului individual de munca si data inceperii activitatii; functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative; tipul contractului individual de munca; durata contractului individual de munca, respectiv nedeterminata/determinata; durata timpului de munca si repartizarea acestuia, in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial; salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca; datele de identificare ale utilizatorului, in cazul contractelor de munca temporara) – cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre fiecare persoana care urmeaza sa se afle intr-un raport de munca cu angajatorul in baza unui contract individual de munca – cu amenda de 20000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200000 lei.

2. Netransmiterea datelor in registru cu elementele contractului individual de munca, pentru care exista dovada executarii acestuia, respectiv prestarea muncii si plata salariului – cu incalcarea termenului prevazut mai sus (cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii) – cu amenda de la 5000 lei la 8000 lei.
3. Refuzul de a pune la dispozitia inspectorului de munca documentele care au stat la baza inscrierilor efectuate in registru – cu amenda de la 5000 lei la 8000 lei.
4. Netransmiterea in registru a datelor privind transferul astfel cum este prevazut la art. 90 alin. (9) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici , precum si datele de identificare ale angajatorului la care se face transferul; data preluarii prin transfer, astfel cum este prevazut la art. 90 alin. (9) din Legea nr. 188/1999 si art. 32 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si datele de identificare ale angajatorului de la care se face transferul, asa cum sunt prevazute la art. 3 alin. (2) lit. j)—k) din HG nr.905/2017 – in termen de 5 zile lucratoare de la data transferului, respectiv de la data preluarii prin transfer – cu amenda de la 5000 lei la 8000 lei.
…..
Mentionam ca Legea nr. 188/1999 a fost abrogata de OUG nr.57/2019 privind Codul administrative, publicata in Monitorul Oficial nr.555 din 5 iulie 2019, de la data publicarii OUG nr.57/2019 in Monitorul Oficial, cu exceptia prevederilor art. 20, 20^1-20^10, ale art. 60 alin. (3), ale art. 60^1-60^4, 62^1-62^13 si ale anexei nr. 2 care se aplica pentru realizarea evaluarii performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici pentru activitatea desfasurata in anul 2019. Iar potrivit prevederilor art. 626 din OUG nr.57/2019, hotararile in vigoare adoptate de Guvern in temeiul actelor normative abrogate ca urmare a intrarii in vigoare a prezentului cod sunt aplicabile pana la intrarea in vigoare a hotararilor Guvernului care au acelasi obiect de reglementare si care vor fi adoptate de Guvern in temeiul prevederilor prezentului cod. Prevederile hotararilor Guvernului prevazute mai sus sunt aplicabile in mod corespunzator in situatia in care nu contravin prevederilor prezentului cod.
….
5. Netransmiterea datelor in registru de incepere si de incetare a detasarii, precum si datele de identificare ale angajatorului la care se face detasarea – cel tarziu in ziua anterioara datei de incepere/incetare a detasarii salariatului – cu amenda de la 5000 lei la 8000 lei.
6. Netransmiterea perioadei, cauzelor de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale – cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii – cu amenda de la 5000 lei la 8000 lei.
7. Netransmiterea perioadei de suspendare a contractului individual de munca in situatia absentelor nemotivate – in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii – cu amenda de la 5000 lei la 8000 lei.
8. Netransmiterea datei si a temeiului legal al incetarii contractului individual de munca – cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca – cu amenda de la 5000 lei la 8000 lei.
9. Netransmiterea modificarilor aduse datelor privind functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative; tipul contractului individual de munca; durata contractului individual de munca, respectiv nedeterminata/determinata; durata timpului de munca si repartizarea acestuia, in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial – cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii – cu amenda de la 5000 lei la 8000 lei.
10. Netransmiterea modificarilor aduse datelor privind functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative; tipul contractului individual de munca; durata contractului individual de munca, respectiv nedeterminata/determinata; durata timpului de munca si repartizarea acestuia, in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial ca urmare a unei hotarari judecatoresti – in termen de 20 de zile de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia – cu amenda de la 5000 lei la 8000 lei.
11. Netransmiterea modificarilor aduse salariului de baza lunar brut, indemnizatiilor, sporurilor, precum si altor adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca – in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii – cu amenda de la 5000 lei la 8000 lei.
12. Netransmiterea modificarilor aduse salariului de baza lunar brut, indemnizatiilor, sporurilor, precum si altor adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca in situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti – in termen de 20 de zile lucratoare de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia – cu amenda de la 5000 lei la 8000 lei.
13. Netransmiterea modificarilor privind perioada de detasare – cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii – cu amenda de la 5000 lei la 8000 lei.
14. Netransmiterea modificarilor aduse datelor de identificare ale angajatorului si datelor de identificare a salariatilor – in termen de 3 zile lucratoare de la data aparitiei modificarii – cu amenda de la 5000 lei la 8000 lei.
15. Completarea registrului de catre alte persoane decat cele prevazute la art.2 alin. (6) din HG nr.905/2017 – cu amenda de la 3000 lei la 6000 lei.
16. Completarea registrului cu date eronate sau incomplete – cu amenda de la 3000 lei la 6000 lei.
17. Nerespectarea de catre prestatori a prevederilor potrivit carora acestia nu pot subcontracta, la randul lui, serviciile de completare si transmitere a datelor in registru incredintate de angajator – cu amenda de la 3000 lei la 6000 lei.
18. Nerespectarea prevederilor potrivit carora angajatorii au obligatia de a notifica, in scris, inspectoratul teritorial de munca, in a carui raza teritoriala isi au sediul/domiciliul, despre incheierea contractelor de prestari servicii, precum si datele de identificare ale prestatorului, in termen de 3 zile lucratoare de la data incheierii contractului de prestari de servicii – cu amenda de la 3000 lei la 6000 lei.
19. Nerespectarea obligatiei de a pastra dosarul personal la sediul angajatorilor sau, dupa caz, la sediul secundar, care are delegata competenta incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca – cu amenda de la 2000 lei la 5000 lei.
20. Nerespectarea obligatiei de a elibera salariatilor sau fostilor salariati, la solicitarea scrisa, copii ale documentelor existente in dosarul personal, in copie certificata pentru conformitate cu originalul de catre reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator, in termen de 15 zile lucratoare de la data solicitarii, un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii, iar la incetarea activitatii salariatului, a unei adeverinte care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru – cu amenda de la 300 la 1000 lei.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor angajatorilor se face de catre inspectorii de munca.

HG nr.905/2017 prevede la art.8 alin.(7) ca, contravenientul poate achita, in cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii contraventionale.

Iar la art.9 din HG nr.905/2017 aflam ca prevederile privind contraventiile si sanctiunile prevazute mai sus se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor .

HG nr.905/2017 face trimitere si la art.260 alin.(1) lit.e^1) din Codul muncii, care prevede ca primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 20 000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200 000 lei. In aceasta situatie, art.260 alin.(1^1) din Codul muncii prevede ca, prin derogare de la prevederile art. 28 alin. (1) din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, contravenientul poate achita, in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din amenda prevazuta mai sus, inspectorul de munca facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.

Iar art.28 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr.2/2001, articol modificat prin Legea nr.203/2018, stabileste ca, contravenientul poate achita, in termen de cel mult 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.

Legea nr.203/2018 prevede la art.25 alin.(1) ca la data intrarii in vigoare a prezentei legi, respectiv 24 august 2018, dispozitiile din actele normative in vigoare care stabilesc achitarea a jumatate din minimul amenzii contraventionale, intr-un termen mai mic decat cel prevazut la art. 28 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 se abroga.

Astfel, contravenientul poate achita in termen de cel mult 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal jumatate din minimul amenzii contraventionale prevazute la pct. (1)—(20).

In caz de amenda, se va tine cont de mentiunea inspectoului de munca in procesul – verbal de contraventie cu privire la plata amenzii.
In completare facem trimitere la art.13 din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 care prevede ca aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. In cazul contraventiilor continue, termenul prevazut mai sus curge de la data incetarii savarsirii faptei. Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp.

Astfel, ca si exemplu, in cazul in care inspectorul de munca identifica ca acum mai bine de 6 luni angajatorul a transmis cu intarziere modificarea unui element a contractului de munca in Revisal, acesta nu mai poate dispune aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale pentru aceasta fapta.

FEBRUARY 17, 2022 ELENA SAVCIUC --https://www.contabun.ro/2022/02/17/netr ... dium=email
Actele normative pot fi urmărite la adresele:
-http://www.monitoruloficial.ro
-http://legislatie.just.ro
-http://legistm.ro

Cu stimă,
Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro
Web: https://isj.hd.edu.ro/index.php/juridic-isj
Scrie răspuns

Înapoi la “INFORMARI JURIDICE”

Cine este conectat

Utilizatori răsfoind acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator