Masuri de asistenta umanitara pentru cetatenii ucrainieni

Moderator: Consilier juridic

Consilier juridic
Membru
Mesaje: 1940
Membru din: Iunie 23, 2015, 10:21 am
Localitate: Deva
Contact:

Masuri de asistenta umanitara pentru cetatenii ucrainieni

Mesaj de Consilier juridic »

În data de 8 martie 2022 în Monitorul Oficial a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 20/2022 privind modificarea și completarea unor cate normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară.

Prezentul act normativ a fost adoptat ca urmare a crizei existente la granița României cu Ucraina generată de conflictul militar care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei. Pentru gestionarea crizei s-a considerat oportună dispunerea măsurilor necesare pentru asigurarea unor condiții adecvate și au fost stabilite demersuri în vederea asigurării de sprijin și asistență umanitară pentru anumite categorii de cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite proveniți din Ucraina. Printre măsurile luate se regăsesc și cele destinate asigurării dreptului la educație pentru minorii antepreșcolari, preșcolari, elevi ucraineni și studenții din Ucraina aflați pe teritoriul României.

Astfel, cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România beneficiază, pe lângă hrană, îmbrăcăminte, si materiale de igienă personală de următoarele:

• dreptul de a primi gratuit asistență medicală și tratament corespunzător, prin sistemul național de asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat. Serviciile medicale în asistență medicală ambulatorie cuprinse în pachetul de servicii de bază se acordă fără a fi necesară prezentarea biletului de trimitere, care este formular cu regim special utilizat în sistemul de asigurări sociale de sănătate;
• dreptul de a fi incluși în programele naționale de sănătate publică;
• transport.

Ordonanța mai prevede că minorii neînsoțiți de părinți sau de un alt reprezentant legal beneficiază de protecție specială prevăzută în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Astfel, la nivelul fiecărui județ și, după caz, la nivelul fiecărui sector al municipiului București se constituie Grupul operativ pentru minori neînsoțiți care are rolul de a identifica rapid măsura cea mai adecvată pentru protecția minorului neînsoțit.

Prin minor neînsoțit în sensul prezentului act normativ se înțelege cetățeanul străin sau apatridul sub vârsta de 18 ani, care a sosit pe teritoriul României neînsoțit de niciunul dintre părinții săi sau de un alt reprezentant legal ori care nu se găsește sub supravegherea legală a unei alte persoane.

Minorii aflați în situații deosebite beneficiază de următoarele drepturi în domeniul educației:

• dreptul la educație în unitățile de învățământ din România în aceleași condiții și cu finanțare din aceleași bugete ca pentru antepreșcolarii, preșcolarii și elevii români;
• dreptul la cazare gratuită în internatele școlare, alocație de hrană, dreptul la cazarmament, respectiv: rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, manuale.

Elevul școlarizat într-un alt sistem de învățământ din altă țară, care își continuă, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului minor, a elevului major sau a autorității competente, parcursul școlar într-o unitate de învățământ din sistemul de învățământ românesc și este înscris în cataloage provizorii, până la echivalarea studiilor și susținerea eventualelor diferențe poarta, in sensul prezentei ordonanțe, numele de audient.

Ulterior dobândirii statutului de audienți, aceștia au următoarele drepturi:

• dreptul de a participa la activitățile educative din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și la activitățile extracurriculare din cadrul cercurilor constituite la nivelul palatelor și cluburilor copiilor. Participarea la activitățile extracurriculare nu este condiționată de calitatea de audient;
• dreptul de școlarizare în unități complexe de asistență medicală, de tip spital, în conformitate cu prevederile legale, pentru elevii care sunt nedeplasabili din cauza unei dizabilități, respectiv pentru elevii care suferă de boli cronice sau care au afecțiuni pentru care sunt spitalizați pe o perioadă mai mare de 4 săptămâni;
• dreptul de a beneficia de facilitățile pentru transport local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și la transportul intern auto, feroviar, naval și fluvial, pe tot parcursul anului calendaristic similar cu elevii înmatriculați în unitățile de învățământ preuniversitar din România;
• dreptul de a beneficia de gratuitate pentru toate categoriile de transport prevăzute pentru elevii orfani, elevii cu cerințe educaționale speciale, precum și cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială sau tutelă, în condițiile legii
• dreptul la alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învățământul primar și gimnazial acordate prin programele sociale aflate în derulare.

În considerarea riscului la care sunt expuse persoanele adulte cu dizabilități, însoțite sau neînsoțite, care provin din Ucraina și a situației de vulnerabilitate în care se află, ordonanța reglementează instituirea unor intervenții specializate prin care să se asigure, la solicitarea acestora, protecția specială în centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități. Persoanele vârstnice cu mobilitate redusă sau aflate în situație de dependență, beneficiază si ele, la cerere, în mod gratuit, de serviciile sociale dedicate persoanelor vârstnice.


Ordonanța reglementează și condițiile de muncă în care cetățenii ucraineni pot fi încadrați în muncă. Astfel, aceștia nu au nevoie de aviz de angajare, iar incadrarea in muncă a celor care nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate necesare ocupării unui loc de muncă, se poate realiza, pentru o perioadă de 12 luni cu posibilitatea de prelungire cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an, în baza declarației pe propria răspundere a acestora că îndeplinesc condițiile de calificare profesională și experiență în activitate necesare ocupării locului de muncă pe care urmează să fie încadrați și nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfășoară sau urmează să o desfășoare pe teritoriul României. Prevederile nu se aplică cetățenilor ucraineni care doresc să acceadă la ori să exercite în România, în mod independent sau ca salariat, profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moașă, medic veterinar și arhitect.

OUG nr. 20/2022 stabilește și regimul fiscal al donațiilor pentru ucrainieni. Prin urmare, cei care vor să ajute persoanele afectate de războiul din Ucraina pot să acceseze anumite facilități fiscale. Astfel, persoanele fizice și juridice pot dona sume de bani, până la sfârșitul anului 2022, către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care să fie folosite pentru ajutorarea persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina.
Actele normative pot fi urmărite la adresele:
-http://www.monitoruloficial.ro
-http://legislatie.just.ro
-http://legistm.ro

Cu stimă,
Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro
Web: https://isj.hd.edu.ro/index.php/juridic-isj
Scrie răspuns

Înapoi la “INFORMARI JURIDICE”

Cine este conectat

Utilizatori răsfoind acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator