Plata sumelor reprezentând daune-interese moratorii

Moderator: Consilier juridic

Consilier juridic
Membru
Mesaje: 1940
Membru din: Iunie 23, 2015, 10:21 am
Localitate: Deva
Contact:

Plata sumelor reprezentând daune-interese moratorii

Mesaj de Consilier juridic »

Având în vedere apariția OMEN nr. 4.004 din 14 mai 2019 privind metodologia de calcul şi plată a sumelor reprezentând daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale prevăzute în titlurile executorii, pentru personalul din unităţile/instituţiile de învăţământ de stat, Ministerul Educaţiei Naţionale şi alte unităţi din subordinea/coordonarea acestuia, în anul 2019, reamintesc tuturor unităților școlare cu personalitate juridică din județul Hunedoara obligația gestionării corecte și responsabile a dosarelor de instanță, conform procedurii existente, anexată.

Prezentul ordin stabileşte procedura de calcul şi efectuare a plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din unităţile/instituţiile de învăţământ de stat, Ministerul Educaţiei Naţionale şi alte unităţi din subordinea/coordonarea acestuia, denumite în continuare unităţi/instituţii, devenite executorii până la 31 decembrie 2018.

Hotărârile judecătoreşti având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale, pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învăţământ, devenite executorii până la 31 decembrie 2018, se achită în anul 2019, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale.

Pentru hotărârile judecătoreşti având drept obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale se calculează şi se plăteşte dobânda legală aşa cum este specificată în hotărârea judecătorească.

Ratele dobânzii legale remuneratorii sau, după caz, penalizatoare aplicabile de la data naşterii debitului principal şi până la data plăţii efective a acestuia, potrivit fiecărei hotărâri judecătoreşti, sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. Pentru calcul se aplică procentele prevăzute în anexă, în coloana 4 pentru dobânda legală remuneratorie, respectiv coloana 5 pentru dobânda legală penalizatoare, după caz, conform hotărârilor judecătoreşti.

Dobânda legală remuneratorie diminuată cu 20% sau, după caz, dobânda legală penalizatoare diminuată cu 20% se aplică la valoarea sumelor nete cuvenite, calculată potrivit hotărârii judecătoreşti, respectiv valoarea netă a debitului principal.

Dobânda legală se calculează de la data stabilită prin hotărârea judecătorească şi până la data plăţii efective a debitului principal.

Procentele de dobândă legală remuneratorie diminuată cu 20% sau, după caz, penalizatoare diminuată cu 20%, prevăzute în coloana 4, respectiv coloana 5 din anexă, se aplică pentru fiecare perioadă, proporţional cu numărul de zile, raportat la numărul de zile dintr-un an calendaristic.
  
Plata sumelor datorate în temeiul hotărârilor judecătoreştise efectuează de unitatea/ instituţia la care a fost angajat salariatul în perioada pentru care s-au acordat diferenţele salariale conform hotărârilor judecătoreşti, pe bază de state nominale, altele decât cele pentru plata salariilor.

Ordonatorii de credite efectuează calculul dobânzilor legale, potrivit prevederilor prezentului ordin, pentru sumele totale datorate, indiferent de plăţile efectuate până la data intrării în vigoare a prezentului ordin. Sumele plătite se scad din sumele totale datorate, calculate potrivit prevederilor prezentului ordin, şi se plăteşte diferenţa.

Sumele care urmează a fi plătite se aprobă în consiliul de administraţie al unităţii/instituţiei.

Sumele prevăzute se plătesc în conturile menţionate de beneficiari.

Ordonatorii de credite secundari şi terţiari, consiliile de administraţie, precum şi comisiile constituite la nivelul unităţii/instituţiei de învăţământ, din care obligatoriu fac parte reprezentanţii federaţiilor sindicale, răspund de corectitudinea privind calculul şi plata dobânzilor legale şi au obligaţia de a angaja şi de a utiliza creditele bugetare alocate numai în limita prevederilor şi destinaţiilor aprobate, cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit clasificaţiei economice a cheltuielilor bugetare, dobânzile legale se vor încadra la titlul „Alte cheltuieli“, cod 59, articolul „Despăgubiri civile“, cod 59.17.

Pentru sumele cuvenite privind dobânda legală se datorează numai impozitul pe venit, care se reţine şi se calculează la data efectuării plăţii şi se plăteşte până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite aceste sume.
Fişiere ataşate
ORDIN 4004 14-05-2019.docx
(18.5 KiB) Descărcat de 72 ori
Procedura reactie procese_2015.pdf
(166.27 KiB) Descărcat de 120 ori
Procedura reactie procese_2016.pdf
(926.33 KiB) Descărcat de 110 ori
Actele normative pot fi urmărite la adresele:
-http://www.monitoruloficial.ro
-http://legislatie.just.ro
-http://legistm.ro

Cu stimă,
Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro
Web: https://isj.hd.edu.ro/index.php/juridic-isj
Scrie răspuns

Înapoi la “INFORMARI JURIDICE”

Cine este conectat

Utilizatori răsfoind acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori