Contractul de achiziţie publică/sectorială

Moderator: Consilier juridic

Consilier juridic
Membru
Mesaje: 1940
Membru din: Iunie 23, 2015, 10:21 am
Localitate: Deva
Contact:

Contractul de achiziţie publică/sectorială

Mesaj de Consilier juridic »

Contractul de achiziţie publică/sectorială

În atenția ordonatorului de credite, a angajatului responsabil cu achizițiile publice și a persoanei care exercită controlul financiar preventiv

În MONITORUL OFICIAL nr. 28 din 15 ianuarie 2016 este publicat ORDINUL MFP nr. 923 din 11 iulie 2014 (*republicat*) pentru aprobarea Normelor metodologice generale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv și a Codului specific de norme profesionale pentru persoanele care desfășoară activitatea de control financiar preventiv propriu.

ORDINUL MFP nr. 923 din 11 iulie 2014 se poate urmări aici https://legislatie.just.ro/Public/Detal ... ent/160210

Ordinul MFP nr. 923 din 11 iulie aprobă:

1. Normele metodologice generale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv, prevăzute în anexa nr. 1,

2. Codul specific de norme profesionale pentru persoanele care desfășoară activitatea de control financiar preventiv propriu, prevăzut în anexa nr. 2.

Conducătorii entităților publice dispun măsurile necesare pentru încadrarea în prevederile normelor metodologice prevăzute în anexa nr. 1 și ale Codului specific de norme profesionale pentru persoanele care desfășoară activitatea de control financiar preventiv propriu, prevăzut în anexa nr. 2.

Fac obiectul controlului financiar preventiv operațiunile care vizează, în principal:

-angajamentele legale și angajamentele bugetare*);

*) Angajament legal - actul juridic prin care se creează, în cazul actelor administrative sau al contractelor ori se constată, în cazul legilor, hotărârilor de Guvern, acordurilor, hotărârilor judecătorești, obligația de plată pe seama fondurilor publice, conform art. 2 alin. (1) pct. 3 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare.

Angajamentul bugetar - actul administrativ prin care se rezervă creditul bugetar în vederea stingerii obligației de plată ce rezultă din executarea angajamentului legal, conform art. 2 alin. (1) pct. 2 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare.
– deschiderea și repartizarea de credite bugetare;
– modificarea repartizării pe trimestre și pe subdiviziuni a clasificației bugetare a creditelor aprobate, inclusiv prin virări de credite;
– ordonanțarea cheltuielilor;
– constituirea veniturilor publice, în privința autorizării și stabilirii titlurilor de încasare;
– concesionarea sau închirierea de bunuri aparținând domeniului public al statului sau al unităților administrativ-teritoriale;
– vânzarea, gajarea, concesionarea sau închirierea de bunuri aparținând domeniului privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale;
– alte categorii de operațiuni stabilite prin ordin al ministrului finanțelor publice.

Instituțiilor publice care administrează patrimoniul public și gestionează fonduri publice le sunt aplicabile cadrul general al operațiunilor supuse controlului financiar preventiv (cadrul general), precum și listele de verificare, prevăzute în anexa nr. 1.1 la prezentele norme metodologice.

În raport cu specificul entităților publice, conducătorii acestora dispun particularizarea, dezvoltarea și actualizarea cadrului general, precum și detalierea prin liste de verificare a obiectivelor verificării, pentru fiecare operațiune cuprinsă în cadrul specific al entității publice.

Listele de verificare constituie un ghid în exercitarea controlului financiar preventiv de către persoanele desemnate, aceste persoane având totodată și obligația de a formula propuneri de perfecționare a listelor respective. În funcție de propunerile primite, de modificările legislative sau de alte condiții apărute, conducătorii entităților publice aprobă modificări ale listelor de verificare, asigurând astfel actualizarea acestora.

Potrivit art. 23 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, controlul financiar preventiv se exercită asupra tuturor operațiunilor care afectează fondurile publice și/sau patrimoniul public.

Controlul financiar preventiv se exercită asupra documentelor în care sunt consemnate operațiunile patrimoniale, înainte ca acestea să devină acte juridice, prin aprobarea lor de către titularul de drept al competenței sau de către titularul unei competențe delegate în condițiile legii.

Nu intră în sfera controlului financiar preventiv analiza și certificarea situațiilor financiare și/sau patrimoniale și nici verificarea operațiunilor deja efectuate.

O atenție deosebită trebuie să o acorde ordonatorul de credite, angajatul responsabil cu achizițiile publice și persoana care exercită controlul financiar preventiv Contractului de achiziţie publică/sectorială.

Contractul de achiziţie publică/sectorială trebuie să cuprindă prevederi referitoare la:

a) părţile şi datele de identificare a acestora;
b) obiectul contractului;
c) preţul/costul contractului;
d) durata;
e) termenele de livrare/prestare a activităţilor ce fac obiectul contractului;
f) formula de ajustare a preţului, dacă este cazul, cu respectarea prevederilor
legale;
g) modalităţile şi condiţiile de plată;
h) acordarea de avans în condiţiile legii;
i) penalităţile în caz de nerespectare a obligaţiilor părţilor;
j) constituirea garanţiei de bună execuţie, dacă este cazul.

Anexăm o LISTĂ DE VERIFICARE CONTRACT DE ACHIZIŢIEPUBLICĂ/SECTORIALĂ pentru a urmări complexitatea încheierii unui Contract de achiziţie publică/sectorială
Fişiere ataşate
LISTA DE VERIFICARE CONTRACT DE ACHIZITIE PUBLICA[69513].docx
(19.02 KiB) Descărcat de 45 ori
Actele normative pot fi urmărite la adresele:
-http://www.monitoruloficial.ro
-http://legislatie.just.ro
-http://legistm.ro

Cu stimă,
Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro
Web: https://isj.hd.edu.ro/index.php/juridic-isj
Scrie răspuns

Înapoi la “INFORMARI JURIDICE”

Cine este conectat

Utilizatori răsfoind acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator